Szaúd-Arábia szerint jogszerű volt Nimr al-Nimr kivégzése

Az ENSZ BT pábeszédre szólított fel Irán és Szaúd-Arábia között. A kivégzett főpap testvére Obamát hibáztatja.

A szaúdi ENSZ-misszió helyi idő szerint hétfőn kiadott közleményében azt írta, hogy az illetőket "szellemi, etnikai vagy vallási hovatartozásukra tekintet nélkül", kizárólag az általuk elkövetett bűncselekmények alapján ítélték halálra, tehát al-Nimrt nem vallási nézetei miatt végezték ki. Egyúttal "mély sajnálatának" adott hangot Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár szóvivőjének az ügyben tett nyilatkozata miatt. A szóvivő úgy fogalmazott, hogy

"al-Nimr sejket és a többi kivégzett rab közül másokat is olyan eljárások során ítéltek el, amelyek súlyos aggodalmakat vetettek fel a vádak jellegét, illetve az eljárás tisztességességét illetően".

Rijád közleménye egyben kiemeli, hogy a szaúdi igazságszolgáltatás "független és pártatlan" intézmény; az eljárások során a vádlottak közül többek kirendelt védőt kaptak és egyes esetekben a fellebbezési eljárások akár tíz évig is eltartottak.

Az ENSZ BT a párbeszéd folytatására hívta fel a figyelmet

Az ENSZ ugyanakkor nem csak a Szaúd-Arábia által kivégzett Nimr al-Nimr ügyében fogalmazott meg aggályokat, hanem Szaúd-Arábia teheráni nagykövetségének megtámadását is elítélte.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) a külföldi diplomaták védelmére szólította fel Iránt a hétfőn elfogadott nyilatkozatában.

A világszervezet biztonságpolitikai döntéshozó szerve a teheráni nagykövetség mellett az iráni Meshed városában található szaúdi konzulátus felgyújtását is "a lehető leghatározottabban elítélte". Egyúttal arra szólította fel a feleket, hogy

"folytassák a párbeszédet és tegyenek lépéseket a térségbeli feszültségek enyhítésére".

A nyilatkozat egyébként külön nem tért ki a szombati támadásokat kiváltó eseményre.

Szaúd-Arábia és Irán nem született ellenségei egymásnak

Szaúd-Arábia ENSZ-nagykövete, Abdalla al-Muallimi leszögezte, hogy a történtek - szaúdi részről - nem lesznek hatással a szíriai és a jemeni konfliktusok megoldására irányuló diplomáciai erőfeszítésekre. A nagykövet közölte, hogy Rijád képviselteti magát a közelgő szíriai béketárgyalásokon, bár Irán szerepére utalva azt is megjegyezte, hogy Teherán

"negatív és provokatív álláspontot képviselt (...) és nem hiszem, hogy a kapcsolatok felbontása lebeszéli őket erről a magatartásról".

Abdalla al-Muallimi az ENSZ New York-i székházában újságíróknak azt is mondta:

országa és Irán nem született ellenségei egymásnak, és Rijád kész helyreállítani a diplomáciai kapcsolatokat Teheránnal.

A nagykövet azt fejtegette, hogy "ha Teherán nem avatkozik többé más országok belügyeibe", akkor Rijád kész helyreállítani a diplomáciai kapcsolatokat. A diplomata egyúttal megismételte: a vahhábita királyság "keményen dolgozik" azért, hogy Szíriában és Jemenben béke legyen.

A kivégzett főpap testvére Obamát hibáztatja

Közben a Rijádban szombaton (másokkal együtt) kivégzett síita főpap testvére, Mohammed al-Nimr a Yahoo Newsnak Szaúd-Arábiából adott telefoninterjújában az amerikai elnököt hibáztatta a történtekért. Úgy vélte, Barack Obama nem vetette be minden befolyását a szaúdi kormánynál annak érdekében, hogy megakadályozza a síita főpap kivégzését.

"Sajnálom, hogy ezt kell mondanom, de az amerikai kormányzat egyáltalán nem ajánlott fel semmiféle segítséget, jóllehet, tisztában volt azzal, milyen veszélyei és következményei lesznek e kivégzésnek"

 - fogalmazott Mohammed al-Nimr. Azt is mondta, hogy egyértelműen kérték az amerikai elnököt, járjon közben Nimr al-Nimr sejk megmentése érdekében, ő maga személyesen is járt a szaúdi amerikai konzulnál, hogy adjon ki egy, a halálos ítéletet elítélő nyilatkozatot.

"Az amerikaiak nem adtak ki ilyen értelmű nyilatkozatot, csupán az amerikai külügyminisztérium szorítkozott általánosságokat megfogalmazó közleményekre"

 - állította a kivégzett síita főpap testvére.