Összezárt az ellenzék: nem szavazhat a parlament kedden a felhatalmazási törvényről

Összezárt az ellenzék: nem szavazhat a parlament kedden a felhatalmazási törvényről

Nem adtak teret az időkorlát nélküli rendeleti kormányzáshoz. 

A parlament hétfőn nem járult hozzá, hogy a Házszabálytól eltérően már kedden szavazhasson az Országgyűlés a felhatalmazási törvényről. Ehhez 4/5-ös támogatásra lett volna szükség.

Azonban 137 igen, 52 nem, 0 tartózkodás mellett (10 jelen voltak, de nem szavaztak) ez most nem jött össze.

Orbán a felhatalmazási törvényről: a választáson többségbe kerültünk, szóval nincs mit tenni

A felhatalmazási törvény árnyékában hétfőn megkezdődött a parlament hétfői ülése. Orbán Viktor miniszterelnök napirend előtti felszólalásában az eddigi intézkedéseket sorolta fel, illetve a mai bejelentését ismertette. Ennek részleteit ebben a cikkünkben olvashatja, (új információ nem hangzott el): Hamarosan a tömeges fertőzések szakasza jön - jelentette be az operatív törzs sajtótájékoztatója előtt Orbán Viktor.

A 4/5-ös törvényjavaslathoz már kevés volt a 2/3-os Fidesz-KDNP-többség. 137 fő szavazott igennel, ők a teljes Fidesz és KDNP frakciót, valamint a Mi Hazánk függetlenként parlamentben ülő képviselőit jelentik, kiegészülve a volt fideszes német nemzeti képviselővel.

Előzetes bejelentése szerint nemmel szavazott a Jobbik, az MSZP, a DK, az LMP és a Párbeszéd frakciója is, ahogy a többi független képviselő is. Tartózkodás nem volt.

A köztévé élő adásban mutatta be, mekkorát hazudik a kormány a felhatalmazási törvényről

Valószínűleg nem ez volt a cél, de a köztévé nagyon szépen bemutatta, mi a gond az úgynevezett felhatalmazási törvénnyel kapcsolatban, és miért nem támogathatja azt egyetlen felelős politikai erő sem. A mostanihoz hasonló rendkívüli veszélyhelyzet idején az országnak igazi, erőskezű államférfira van szüksége, az pedig legkésőbb hétfőn kiderül, hogy legalább törekszik-e arra Orbán Viktor, hogy annak tűnjön.

Az ellenzéki pártok egyöntetűen azzal érveltek, hogy a vírus elleni küzdelemben támogatják a kormányt, abban azonban nem, hogy Európában is példa nélküli módon előre tervezhető időkorlát nélkül kiterjesszék a kormány rendkívüli intézkedéseinek időtartamát.

Egyébként a kormánypártok leghamarabb jövőhét elején kétharmados többséggel is el tudják fogadni a törvényjavaslatot. 

Államcsíny

A szavazást megelőzően az ellenzéki frakcióvezető napirend előtt elmondhatták a véleményüket:

Jakab Péter egyetlen szóval jellemezte a törvényjavaslatot: államcsíny. De abban nincs vita, hogy veszélyhelyzet van, és arról sincs vita, hogy azt meg kell hosszabbítani.

A kérdés, hogy mennyi ideig adjunk felhatalmazást a magyar kormánynak, ahhoz hogy parlament nélkül kormányozhassanak rendeletekkel?

– hangsúlyozta  a Jobbik elnöke.

A politikus szerint a parlamenti képviselők összetudnak ülni 2-3 havonta hogy megszavazzák a kormány döntéseit.

De Jakab Péter szerint egész másról szól a felhatalmazás kérése.

Olyan időtartamra kérnek felhatalmazást, amire Orbán Viktor már azt mondja, ez már talán elég. Majd ő el fogja dönteni, mikor nincs már Magyarországon veszélyhelyzet. Ha 1 év múlva dönt így, akkor 1 évig tart a rendkívüli állapot, ha 10 év múlva dönt így, akkor 10 évig tart, addig sem kell összehívni a parlamentet, lehet korlátozni a lakosságot, és választást sem kell tartani – magyarázta a politikus.  

Szerinte az a valódi kérdés, hogy indokolt-e élethosszig tartó felhatalmazást adni Orbán Viktornak a rendeleti kormányzásra.

„Királyságban indokolt, de demokráciában nem”

– rögzítette.

„Miközben mi a járvány ellen küzdünk, Orbán Viktor maximum csak a vírus ellen, de nekünk se vírusra nincs szükségünk, se koronára. Mi nem a demokráciát akarjuk felszámolni, hanem a járványt”

– indokolta Jakab Péter, hogy miért nem fognak igennel szavazni ebben a formájában a törvényjavaslatra.

Szerinte nincs garancia arra, hogy ne élnének vissza ezzel a joggal a kormányoldalon.

„Mi a garancia arra, hogy a járvány elmúltával nem fogják újra meghosszabbítani a rendkívüli helyzetet, mondjuk azért , hogy '22-ben, vagy '26-ban ne kelljen választást tartani Magyarországon? Orbán Viktor lenne erre a garancia? Azaz ember, aki eddig is megpuccsolta a jogállamot, most pedig kész lenne arra, hogy törvényesítse a saját maga megkoronázását?”

– értetlenkedett.

{"preview_thumbnail":"/sites/default/files/styles/video_embed_wysiwyg_preview/public/video_thumbnails/gxYyH-oy6wc.jpg?itok=EkP2Sj0s","video_url":"https://www.youtube.com/watch?v=gxYyH-oy6wc&feature=youtu.be","settings":{"responsive":1,"width":"854","height":"480","autoplay":0},"settings_summary":["Beágyazott videó (Alkalmazkodó)."]}

Szabó Tímea (Párbeszéd) szerint az is bizonyítja, hogy a Fideszt nem érdekli a magyar emberek biztonsága, hogy berendelték B. Nagy László képviselőt is, aki igazoltan kapcsolatba került koronavírusos fertőzöttel. Szerinte egyébként két nap alatt át lehetne állni online parlamentre – így nem lenne szükség a korlátlan veszélyhelyzetre.

Keresztes László Lóránt (LMP) szerint tanulni kell a külföldi példákból, Olaszországban az orvosok is elismerték, a járvány kezdetén nem volt elegendő védőfelszerelés az egészségügyben, és még a mai kínai szállítás után sem kapja meg azt mindenki Magyarországon.

Gyurcsány Ferenc (DK) is a védőfelszereléseket hiányolta, illetve szerinte nem kell azon csodálkozni, ha a választók szerint, ha az Orbán-kormánynak valamihez felhatalmazást adnak, akkor lehazudják a csillagot az égről.

Egyébként azt tanácsolta, hogyha lejárnak a rendeletek érvényességi ideje, akkor hívjanak össze egy újabb parlamenti ülést péntekre.  

Tóth Bertalan (MSZP) is azt hangoztatta, hogy több millió magyar állampolgár nem akar a kormánynak időkorlát nélküli felhatalmazást adni a rendeleti kormányzásra, mert vissza fognak élni vele. Semmi mást nem kellett volna tenniük, csak hogy legyen egy határidő, amit objektív akadály esetén meg lehet hosszabbítani akár online úton is.