Közös polgármester-jelöltet indít az ellenzék Székesfehérváron

Közös polgármester-jelöltet indít az ellenzék Székesfehérváron

XXI. századi programmal ütnék ki a fideszes Cser-Palkovics Andrást.

Közös ellenzéki polgármester-jelöltje lesz Székesfehérvárnak az októberi önkormányzati választáson, derült ki az ellenzéki pártok megyeszékhelyen tartott sajtótájékoztatóján.

Az MSZP, a Demokratikus Koalíció (DK), a Momentum, az LMP, a Mindenki Magyarországa Mozgalom és a Jobbik abban állapodott meg, hogy az önkormányzati megmérettetésen dr. Márton Rolandot, a szocialisták helyi elnökét és országos alelnökét támogatják.

Emellett a pártok a város 14 egyéni választókerületében is közös jelölteket állítanak majd a Fidesszel szemben.

Ráczné Földi Judit, a DK politikusa elmondta, hogy a tavaly április 8-ai eredményekből az látszik, hogy Székesfehérváron is többségben vannak azok, akik változást szeretnének az országban. Mint fogalmazott: az országgyűlési választás kapcsán sok bírálat érte az ellenzéket, amiért nem tudtak egységes opciót felmutatni ezeknek a választópolgároknak. Most ezt szeretnék orvosolni - mondta -, a közös indulással pedig megteremtették az esélyt a változásra.

Barlabás András, a Momentum helyi elnöke történelmi jelentőségűnek nevezte a helyi ellenzéki együttműködés bejelentését. Szerinte a város valaha volt legnagyobb válságával néznek szembe a helyiek: Székesfehérvár lélekszáma tíz évvel ezelőtt még százezer fölött járt, mára azonban 5000 fővel csökkent. A népességfogyásért egyértelműen a Fideszt tette felelőssé, a kormánypárt politikusok intézkedései ugyanis szerinte nagymértékben hozzájárultak az elvándorlás ösztönzéséhez.

Fazakas Attila, a Jobbik városi elnöke kiemelte, hogy megnyílt az esély arra, hogy

Székesfehérvár "az együttműködés városa legyen", az egyszemélyi önkénnyel szemben.

Elárulta, hogy a jelenlegi együttműködőkön kívül más politikai pártok és civil szervezetek is jelezték, hogy részt kívánnak venni a városi összefogásban. Hozzátette: ezek névsorát a következő hetekben teszik majd nyilvánossá. Az egyéni jelöltekről elmondta:

vannak köztük ismert, aktív politikusok, volt képviselőjelöltek, de vannak köztük a szakmájukban kiemelkedően teljesítő civilek is.

Fazakas szerint végre nem egy szervezet vagy egy személy dönti majd el, mi a jó Székesfehérvárnak, hanem a "fehérváriak hangját meghalló, lokálpatrióta közösség". Az együttműködéssel szerinte választ fognak adni azokra a kihívásokra, melyekkel a 10 éve regnáló városvezetés nem tudott mit kezdeni, amellett, hogy a pozitívnak bizonyult eredményeket megőrzik.

"A Mészáros, Garancsi és Széles Gábor-féle maffiózók és területi képviselőik helyett Székesfehérvár megérdemli, hogy egy sokszínű, lokálpatrióta koalíció vezesse át a XXI. századba"

- üzente a Jobbik helyi elnöke.

Dr. Márton Roland, az ellenzéki erők közös székesfehérvári polgármester-jelölte szerint a mostani együttműködés egy olyan "munkaterápia" eredménye, mely során a közösen megoldott ügyek és feladatok kovácsolták egységbe a helyi ellenzéket.

Azt ígérte, hogy közösen képviselnek majd egy olyan várospolitikát, ami átvezeti Székesfehérvárt a XXI. századba.

Erre szerinte Cser-Palkovics András, fideszes polgármesternek is lehetősége volt, amit azonban elszalasztott, és ezzel kudarcot vallott.

A város Márton Roland szerint a hazai gazdaságból és az uniós támogatásokból is jelentősen részesedett, de a városvezetés a milliárdokat nem a fehérváriak életminőségének javítására, hanem propagandára, elhibázott építési beruházásokra, luxuskiadásokra, személyi kultusz építésére és stadionokra költötte.

Az ellenzéki pártok szakítani akarnak ezzel a gyakorlattal, és a helyiek életkörülményeinek javítását tartják szem előtt. Ugyan a közös ellenzéki program részletes bemutatására majd csak nyáron kerül sor, de a polgármester-jelölt felvázolta a változás főbb csapásirányait:

Közlekedés

Itt felszámolják majd a káoszt, a zsúfoltságot és a dugókat, megépítik a hiányzó, modern parkolási infrastruktúrát, de a sóstói stadion helyett a lakótelepeken és a belvárosban, ahol valóban szükség van rá.

Továbbá újjászervezik az Alba Volán Zrt.-t, modern, elektromost buszparkkal, sűrített járatszámmal és városi mobilapplikáció fejlesztésével, hogy valósi alternatívát nyújtson az autózással szemben.

Támogatják továbbá a kerékpározást, fejlesztik a bicikliút-hálózatot és védett biciklitárolókat hoznak létre.

Egészségügy

A polgármester-jelölt szerint Székesfehérváron is romokban van az egészségügy, pedig a város bevételei lehetővé tennék a cselekvést. Terveik szerint eltörlik majd a 6 hónapos vagy annál hosszabb várólistákat, új diagnosztikai központot építenek, illetve egynapos sebészetet és meddőségi centrumot alakítanak ki a városban. A cél pedig az lesz, hogy minden fehérvári egy héten belül időpontot kapjon a szükséges ellátásra.

Gazdaság

Az ellenzéki pártok Közép-Európa ipari  technológiai központjává akarják tenni Székesfehérvárt, ahol nem csak a "szuperjogokkal" bíró nagytőke érzi majd jól magát, hanem az ott dolgozó emberek, és a helyi kis- és középvállalkozások is.

Paradigmaváltó módon támogatják majd a szakszervezeteket, melyek saját székházat kapnak majd, illetve minden éveben béralkut harcolnak ki a városban működő cégeknél.

Azonnali, szigorú kontroll alá vonnák az elvándorló magyar fiatalok helyére érkező ukrán vendégmunkások beáramlását, leállítva ezzel a "lakosságcserét".

Lakhatási válság

Mivel a helyi bérek nem fedezik a lakhatási költségeket, az ellenzék szerint az önkormányzatnak be kell avatkoznia a kialakult helyzetbe. Ennek érdekében bérlakásokat építenek majd a pályakezdő fiataloknak, ami nem csak az ő problémájukat oldja majd meg.

Zöld Fehérvár

A polgármester-jelölt úgy látja, érték a város környezetbarát, zöld jellege, így térkövek és beton helyett fákat és zöldterületeket akarnak látni - de nem a külvárosban, ahová a jelenlegi városvezetés száműzi ezeket, hanem a lakótelepeken és a belvárosban.

Oktatás

Az együttműködő szervezetek Székesfehérváron is megállítanák az oktatás hanyatlását, és felelősséget vállalnának a gyerekek versenyképes tudásáért.
Az óvodai előkészítés után ezért önkormányzati pályázati rendszert hoznának létre, aminek keretében garantálnák a minőségi nyelvoktatást, az informatikai és robotikai képzést.

A polgármester-jelölt bemutatkozása után a pártok helyi vezetői közös együttműködési nyilatkozatot írtak alá, melyben vállalták a közös polgármester-jelölt és a 14 közös egyéni jelölt támogatását.