Müller Cecíliához fordult Szél Bernadett, hogy a gyermekotthonok lakói találkozhassanak rokonaikkal

Müller Cecíliához fordult Szél Bernadett, hogy a gyermekotthonok lakói találkozhassanak rokonaikkal

Szél Bernadett, független országgyűlési képviselő Facebook-posztjában számolt be arról, miszerint birtokába került Müller Cecília, országos tisztifőorvos azon határozata, mely alapján

március 8-tól április 7-ig teljes látogatási és intézményelhagyási tilalmat rendelt el az ország összes gyermekotthonában és javítóintézetében.

Szél szerint Müller okult a tavaszi esetből, így a tisztifőorvos most azt írja:

A gyermekek testi és lelki egészségének megőrzése érdekében engedélyeztem az intézmény elhagyását az intézmény által szabad téren szervezett napi szabadidős tevékenység céljából.

Mindezt az országgyűlési képviselő pozitív változásnak gondolja, ennek ellenére azonban sorra kapja a leveleket arról – írja –, hogy a szülőkkel való, akár személyes érintkezés nélküli, járványbiztos kapcsolttartás teljesen ellehetetlenült.

Mindezt alátámasztja, miszerint:

Az intézmény vezetői mind a gyerekek, mind a szülők felé a karantént úgy kommunikálják, hogy az totális elzárást jelent a láthatásra jogosult rokonok elől. A tegnapi napon síró gyerekek jelezték, hogy megtudták, hetekig nem mehetnek haza, illetve még az utcára se. Az amúgy is szörnyű állapotban lévő gyermekek iskola híján még a maradék támpontjaikat is elveszítik, naphosszat lézengenek, és a távtanulásban sincs, aki foglalkozzon velük.

Szél úgy véli, a gyermekeknek rendkívül megterhelő a bezártság, valamint a hozzátartozókkal való kapcsolat teljes hiánya, így fontos lenne, hogy a gyermekotthonok esetében is legyen lehetőség a szülőkkel, hozzátartozókkal való járványbiztos, érintésmentes kapcsolattartásra.

A maszkhasználati és távolságtartási szabályok megtartásával, a szabadban a vírusbiztos kapcsolattartásra lehetőséget kellene biztosítani minden intézményben. Én most a tisztifőorvoshoz fordulok, hogy közbenjárjak a gyermekek és szülők érdekében. Emberséges, a gyermekek testi és lelki szükségleteit szem előtt tartó, értelmes járványügyi szabályokra van szükség a gyermekotthonokban is

– fogalmaz a képviselő.

Emlékezetes, tavaly májusban – amikor gyermekotthonokban élő gyerekek több mint negyven napja voltak bezárva –, Szél Bernadett jelezte az országos tisztifőorvosnak, oldják fel a gyerekek fizikai, illetve mentális egészségére is hatással lévő, tarthatatlan állapotot. Akkor Müller Cecília levelet küldött az intézményekbe, melyben elrendelte: a gyerekek kimehetnek a szabad levegőre a járványügyi szabályok szigorú betartása mellett.