Szél, Hadházy és Szabó új képviselői csoportot alakított a parlamentben

Szél, Hadházy és Szabó új képviselői csoportot alakított a parlamentben

Szél Bernadett független képviselő Facebook-oldalán jelentett be a hírt, miszerint

“Tisztességgel és Bátorsággal Magyarországért Szövetség” néven frakciónak nem minősülő képviselői csoportot alakítottunk, hogy a parlamenti keretek adta lehetőségekhez képest szorosabbra fűzzük az együttműködésünket.

Képviselői csoportot bármely három országgyűlési képviselő alkothat, amely nem keverendő össze a képviselőcsoporttal, vagyis a frakcióval, amihez legalább öt ember kell. A képviselői csoport inkább csak egy szimbolikus közösség, ugyanis annak nem jár támogatás és semmilyen olyan előny, ami egy frakciónak.

Szél posztjában felhívja arra a figyelmet, független képviselőként továbbra sem kezdeményezhetnek törvényt, hiába a csoport megalakítása, miután szeptember 21-én a kormány egy házszabály-módosítással így döntött, szerintük alkotmány-ellenesen.

"Bár az elvont jogosítványainkat nem adja vissza, a képviselői csoport megalakításával azt üzenjük a kormánynak: nem félünk, nem hátrálunk, és még elszántabban küzdünk egy élhető, tisztességes és szolidáris Magyarországért"

– írja Szél Bernadett, aki szerint Alaptörvény-ellenes a házszabály idézett módosítása.

Mint ismert, a független képviselők közösen szerveztek tüntetést október 23-án az MTVA székházához, az ellenzéki pártok azonban nem képviseltették magukat hivatalosan a demonstráción.