Szemben a világgal: 7 éve egyetlen szélerőmű sem épült Magyarországon

Minden új szélkeréknek legalább 12 kilométerre kell lennie a lakóövezetektől, miközben ilyen pont nem létezik az országban.

Lendvay Péter, a Magyar Szélenergia-ipari Társaság elnöke a lapnak elmondta:

"Magyarországon utoljára 2006-ban adott ki a szakhatóság engedélyt szélparkok létesítésre, és 2010-re épült meg az utolsó turbina. Azóta az országban csak az addig elkészült 37 szélfarm működik, összesen 172 toronnyal. Az év elejétől pedig olyan szabályok léptek életbe, amelyek nem tiltják kategorikusan ugyan, de egyszerűen lehetetlenné teszik a turbinák építését. Ellehetetlenítő előírás például az, hogy minden új szélkeréknek legalább 12 kilométerre kell lennie a lakóövezetektől, miközben ilyen pont nem létezik az országban."

A szakember szerint a jelenlegi 330 megawattról akár 1200 megawattra lehetne emelni a hazai szélkerekek áramtermelő kapacitását anélkül, hogy veszélybe kerülne a villamosenergia-hálózat működése.

A kormány fő ellenérve, hogy nehézségekbe ütközik az áramtermelésbe belépő, illetve kilépő szélturbinák teljesítményének kiegyenlítése, ez azonban már nem állja meg a helyét, az elmúlt években ugyanis nagy mértékű műszaki fejlődés történt a villamosenergia-hálózat és a szabályozás terén, így kellően rugalmasan kezelhetők az áramtermelő szélfarmok és más erőművek.  Míg korábban egy két megawatt teljesítményű torony nagyjából egymilliárd forintból volt üzembe állítható, manapság ekkora összegből már 3–3,2 megawattos turbinákat lehetne beüzemelni - olvasható a cikkben.