Szemben az idegengyűlölettel és az oroszokkal

Budapesten felvonultak Putyin látogatása és Orbán Viktor külpolitikája ellen, meg úgy általában Orbán ellen.

Az esemény a Beatles Back in the USSR című számára indult, és az uniós himnusszal, az Örömadóval zárult. A kb. 1500 fős tömeg követte az Orbán-rezsimben kialakult alapelvet, miszerint minél kevesebben vagyunk, okozzunk annál nagyobb közlekedési káoszt, avagy azért van a gyülekezési jog, hogy éljünk vele. Ingyen van, járassuk csúcsra.

A Keleti pályaudvartól a Nyugati pályaudvarig vonult, a kijevi Majdant idéző emberkígyó, javarészt európai és ukrán, kisebb részben homoszexuális és szolidaritásos zászlókkal.

Feltűnt a norvég lobogó, mi több a II. világháborús ukrán hős, a fasiszta Stepan Banderá piros-fekete jelképe is.

Utóbbi budapesti zászlótartója az alfahir.hu újságírójának azt mondta, hogy Ukrajnából hozta a vásznat, saját magáról pedig annyit árult el, hogy „végül is magyar”, de nem kárpátaljai. 

Megafonon buzdított Vágó Gábor, a Lehet Más expolitikusa is. Az oroszellenes jelmondatok közben szóba került a Fidesz "bevándorlásellenes, xenofób politikája" is.

Beszédet mondott Gulyás Márton, a Humán Platform szervezője, aki szerint Görögország az élő példa arról, hogy lehet nagy változásokat elérni, hiszen a Sziriza is győzni tudott. Mondjuk azt maga is megjegyezte, hogy a Sziriza is lehet, hogy Putyin kutyája lesz, összességében azért dicsérte az EU-szkeptikus párt sikereit. A tömegben tapsoltak, az Unió lobogói táncoltak, a szemekbe könnycseppek gördültek.

Ott állt Szigetvári Viktor az Együtt vezetője, Gulyás Balázs az internetadó elleni tüntetés szervezője is. 

A láthatósági mellényes rendezők leragasztott papírdobozban gyűjtöttek adományokat, csökkentve a rendezvény finanszírozásának átláthatóságát.

A magyar himnusz és az Örömóda után lassan mindenki hazaindult.

A színvonalra jellemző az alábbi felirattal ellátott molinó:

„ELKÚRTA VASÁRNAPOD HARRACH HUGY A KDNP-RE”

Az autósok mondjuk pont a tüntetők anyját szidták, de biztos jó buli volt.