Szijjártó: soha nem voltak még ilyen erősek a magyar-szerb kapcsolatok

Szijjártó: soha nem voltak még ilyen erősek a magyar-szerb kapcsolatok

A két ország közti "kölcsönös" tiszteletről beszélt a magyar diplomácia feje.

"Soha nem voltak még ilyen erősek, szorosak" a magyar-szerb politikai és gazdasági, kereskedelmi és beruházási kapcsolatok - mondta a külgazdasági és külügyminiszter szerdán Budapesten, a Magyar-Szerb Gazdasági Vegyes Bizottság tizedik ülését követő sajtótájékoztatón.

Szijjártó Péter hangsúlyozta: Szerbia Magyarország első számú nyugat-balkáni partnere, a két ország baráti kapcsolatának alapja a kölcsönös tisztelet.

A Délvidéken agyonvertek egy 18 éves magyar fiút

A 18 éves Barna Martin holttestét öt napja találták meg a délvidéki Törökkanizsa parkjában. Az áldozat májszakadást szenvedett el, halálát a has jobb oldalát ért ütés okozta - számol be a Délhír. A rendőrség gyilkosság gyanújával letartóztatta a 19 éves Marijan Dimovićot, a 18 éves Jovan Dimovićot, valamint két kiskorú személyt, a gyanú szerint ők verték agyon a magyar fiatalt.

Tavaly a kétoldalú kereskedelmi forgalom mintegy 2,5 milliárd eurót ért el, az idei év eddigi szakaszában pedig már 4 százalékkal haladta meg a kétoldalú +forgalom a tavalyi egész éves teljesítményt - tette hozzá.
    
Goran Knezevic szerb gazdasági miniszter kiemelte: Magyarország Szerbia hatodik legfontosabb külkereskedelmi partnere, és Magyarország a 13. legjelentősebb befektető Szerbiában.
    
A sajtótájékoztatót követően Szijjártó Péter a Magyar Érdemrend Középkeresztjével tüntette ki Goran Knezevicet.

A Fidesz-szövetséges párt asszisztálásával számoltak föl a szerbek egy első világháborús magyar katonatemetőt

Nyom nélkül tüntette el a szerb temetkezési közvállalat az első világháborús magyar katonai temetőt a délvidéki Nagybecskereken, miután a városvezetés átruházta rájuk a katolikus és református temetők karbantartását. Ráadásul mindezt a nagy háború egyik centenáriumi esztendejében, 2017-ben sikerült elkövetniük. A lépéshez az Orbán Viktor szövetségesének számító Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) is asszisztált - írja a Délhír.

Szijjártó Péter elmondta: Szerbiában két fontos ágazatban is magyar vállalatok szerezték meg a második legjelentősebb helyet. A Mol 110 millió eurónál is több befektetést hajtott végre Szerbiában, 62 benzinkúttal rendelkezik és az üzemanyag-kereskedelmi piac második legnagyobb szereplője Szerbiában, ráadásul a vállalat nemrégiben adta át az új karlócai tárolóját. Az OTP Bank a szerb bankpiac második legnagyobb szereplőjévé lépett előre, miután egy vajdasági bank megvétele után a Societe Generale szerbiai leánycégét is megvásárolta.

A Délvidék elcsatolását ünnepelte a VMSZ

Újvidéken a Nemzeti Színházban került sor a vajdasági tartományi parlament díszülésére az 1918 november 25-én, a szerb megszállás alatt álló városban tartott "népgyűlés" századik évfordulóján. Ekkor mondták ki a régió "csatlakozását" a Szerb-Horvát-Szlovén Királysághoz (1929-től Jugoszlávia). A tartományi parlament júniusi döntésének értelmében ez a "Vajdaság Napja".

A külgazdasági és külügyminiszter ismertette: a vajdasági gazdaságfejlesztési program keretében 46 milliárd forint támogatást biztosított a magyar kormány a vajdasági magyar gazdálkodóknak és vállalkozóknak, 12 591 pályázatot támogattak, ennek révén 86 milliárd forint beruházás jött létre a Vajdaságban. Az Exim 110 millió eurós keretet nyitott a kétoldalú vállalkozói együttműködés finanszírozására, a 110 millió euróból 50 millió eurót már lekötöttek a Szeged-Szabadka vasútvonal fejlesztésére - közölte.

A szerbek most épp Zimonyban rombolják le a délvidéki magyar épített örökséget

A Magyarország régen Facebook-oldal hívta föl a figyelmet az eredeti ékeitől megfosztott Hunyadi-torony körüli pusztításra, amely március 14-én vette kezdetét.A Délhír arról számolt be, hogy az oldal szerkesztője még aznap délután felvette a kapcsolatot egy zimonyi örökségkutatóval, aki arról tájékoztatta, hogy

A miniszter a legutóbbi intézkedések között említette, hogy Röszkén sor kerül a határátkelők technológiai megújítására, és tervezik a hercegszántói határátkelőt alkalmassá tételét a teherforgalom lebonyolítására.
    
A két ország belügyminiszterének döntése alapján az ünnepi időszakra, december 15. és január 15. között a "szisztematikus schengeni ellenőrzést a déli határátkelőknél felfüggesztik", ehelyett erre az időszakra szúrópróbaszerű ellenőrzést vezetnek be.

Narancsos módszerekkel lehetetleníti el a Fidesz délvidéki szövetségese Nyugat-Bácska legsikeresebb magyar általános iskoláját

Felháborító esetről számolt be a Délhír a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) ténykedése kapcsán. A Fidesz első számú délvidéki szövetségesének számító politikai alakulat, mely szorosan együttműködik a Szerbiát kormányozó, soviniszta, magyarellenes politikájáról hírhedt Szerb Haladó Párttal, most épp a Nyugat-bácskai régió legeredményesebb magyar általános iskoláját igyekszik kinyírni, önös politikai érdekekből.

Szijjártó Péter kiemelte: a magyar kormány emellett 10 milliárd forintos támogatási keretet nyitott azoknak a magyar vállalatoknak, amelyek Dél-Szerbiában hajtanak végre beruházásokat. Jelezte: még az idén aláírják a Szeged-Szabadka vasútvonal felújítására vonatkozó szerződést.
    
A külgazdasági és külügyminiszter szólt arról is, Magyarország megkapta az engedélyt, hogy ismét beinduljon a sertéspestis miatt korábban felfüggesztett sertésexport Szerbiába, néhány technikai kérdést egyeztetnek még.

Gyilkos, magyarellenes politikus dicsőítésével emlékezett a Délvidék elcsatolásáról a szerb köztévé

"A történelem tanúi - Hozzácsatolás 1918" - ezzel a címmel indított dokumentumfilm-sorozatot a szerb állami tévé a Délvidék elcsatolásának századik évfordulója alkalmából.Az önmagában is vérlázító összeállítás-sorozat magyar szemmel egyik legfelháborítóbb részét a Délhír szúrta ki, ebben azzal a Jaša Tomićtyal foglalkoznak, aki mellett, hogy az első világháború utáni területgyarapodás egyik atyja volt,

A miniszter rámutatott: Szerbia az egyetlen olyan déli szomszéd ország, amely megvalósította azokat a technikai fejlesztéseket, amelyek ahhoz kellenek, hogy Magyarország a szükséges gázmennyiséget délről is be tudja szerezni. Szerbiában 400 kilométernyi gázvezetékre van szükség ahhoz, hogy a Török Áramlat nevű gázvezetékből Magyarország 2021-től gázt tudjon venni, ennek felét a szerbek már megépítették.

Csetnik harci jelszóval ünneplik Szabadkán a Délvidék elszakítását

A városházán tartott rendezvénynek a "Szerbia örök, míg gyermekei hűek hozzá" címet adták - írja a Délhír helyi portál. A szép, költői gondolat azonban nem a települést vezető haladó-VMSZ-es koalíció fejéből pattant ki. Ez ugyanisa Vojiszlav Šešelj nevével fémjelzett szélsőséges, magyargyűlölő Szerb Radikális Párt hivatalos szlogenje.

Megjegyezte, hogy a migrációval kapcsolatos feladatok miatt 15 magyar rendőr segít szerb kollégáiknak a határőrizeti feladatok ellátásában.

Száz éve tett ígéretet Szerbia a Délvidék őshonos magyarságának autonómiájára

A politikus által jegyzett közlemény emlékeztet, hogya Jobbik megalakulásától fogva területi autonómiáért küzd a tömbmagyarság és kulturális autonómiáért a szórvány esetében. "A mai évfordulón sem követelünk többet, mint ami Nyugat-Európában, így például Dél-Tirolban már kiválóan működik, mint amennyit a szerbek száz éve ígértek, és mint amit Szerbia a 2013-as Brüsszeli Egyezményben a Koszovóban maradt nemzettársai számára kiharcolt."

    
Kérdésekre válaszolva Szijjártó Péter leszögezte: Magyarország elkötelezetten támogatja Szerbia uniós csatlakozási folyamatát, Szerbia unióhoz való csatlakozása nemcsak a két ország, hanem egész Európa érdeke.