Szerbiai dzsungelből készülnek átlépni a határt a menekültek

A Jobbik a határok megerősítésére készül, miközben a szabadkai Dzsungelben készülnek a határátlépésre.

A Migráns Szolidaritás Csoport (Migszol) magyarokból és menekültekből álló nem hivatalos, független csoport, javarészt jogvédelemmel, érdekképviselettel foglalkozik. A Fidesz, pláne a Jobbik bevándorláspolitikája messze áll tőlük, ez több általuk szervezett tiltakozáson is kiderült. A Migszol a közelmúltban Észak-Szerbiában járt. A legtöbb Magyarországra érkezett menekült, ugyanis először ide érkezik, ez az utolsó állomás, az Európai Unió határa előtt.

A Migszol régóta hallott a legendás Dzsungelről, ami Szabadka városán kívül, egy elhagyott téglagyár területén van, ez a menekültek ideiglenes és minden valószínűség szerint illegális szálláshelye. A csoport ide indult tájékozódni, de cigarettát és kólát is vitt ajándékba.

Útközben beszéltek egy taxisofőrrel:

„Amikor azt mondtuk, hogy később lehet, hogy felhívjuk, elmagyarázta, hogy nem szabad menekülteket szállítania: a rendőrség ezt embercsempészetnek tekinti, elkobozza az autót és bebörtönözi a vezetőjét, még ha a taxi nem is megy a határ közelébe.”

- írja a Migszol blogbejegyzése. A csoport nehezen tudta legyőzni a nyelvi nehézségeket, a menekültekkel való kommunikáció közben:

„Nem tudtunk velük eleget beszélni, hogy megtudjuk, mire van szükségük, de miután a többiek azon viccelődtek, hogy Faisal az egyetlen "becsületes" köztük, mert nem dohányzik.”

Kiderült, hogy a menekültek gyalogosan tesznek meg hatalmas távolságokat, a GPS segítségével tájékozódnak, amit a helyi lakosság házaiban vagy nyilvánosan töltenek. A szerb rendőrség rendszeresen razziázik a gyárépület területén, ilyenkor a menekültek a környéken bújnak meg.

A Migszol szerint a meglátogatott menekültek készülnek útjuk utolsó szakaszára, aminek fontos része a magyar határ átlépése.

Z. Kárpát Dániel, a párt frakcióvezető-helyettese múlt héten arról számolt be, hogy Ásotthalmon töltötte a hétvégét, ahol csak most, mintegy háromezer menekült érkezett Magyarországra. Azt mondta: a helyi polgármesteren és három mezőőrön kívül senki nem védi a határszakaszt, százak sétálhatnak át és a hőkamerák is kihasználatlanok.

Hozzátette: a határőrség visszaállítása egy-két évig is eltarthatna, addig is fokozottan védeni kell a határokat.

Az ellenzéki politikus szorgalmazta, hogy vegyék elejét a polgári lakosság "vegzálásának", elmondása szerint ugyanis a menekültek erőszakosan követelik, hogy szállítsák őket, az autósok, s olyan példát is mondott, amikor egy kisgyermekes édesanya ablakát verték hajnalban egy afgán csoport tagjai.

Szavai szerint a szerb hatóságok már komoly erőfeszítéseket tesznek az érintettek visszafordítására, magyar részről azonban hiányolta azokat.