Szétbombázták a jemeni várost

A szaúdi bombázás eredményeképp élhetetlenné vált a jemeni Áden.

Azok a lakosok, akik még nem menekültek el a városból, minden szolgáltatást nélkülöznek a maguk és orvosok beszámolói szerint.

A harci gépek hajnalban támadták a lázadóknak a város határaiban lévő állásait és az elnöki palotát, amelyet elfoglaltak a húszik. Abed Rabbo Manszúr Hádi elnök először ide menekült a fővárosi palotájából, majd mielőtt március 26-án elkezdődött a szaúdi vezetésű intervenció, innen Rijádba.

Egy orvos elmondása szerint éjszaka a lázadók orvlövészei lelőttek két civilt és az elnökhöz hű "népi bizottságok" három fegyveres tagját. Hádi hívei és a lázadók többször összecsaptak a város különböző részein.

Helyi lakosok szerint sok család elmenekült a városból, zárva vannak az oktatási intézmények, a magán- és az állami vállalatok. Sok lakos a házából sem tud kilépni, mert tartania kell az orvlövészektől.

Az elmenekült elnök, Manszúr Hádi közben alelnöknek nevezte ki volt kormányfőjét, Háled Bahát, hogy "megerősítse az ostromlott végrehajtó hatalmat", ahogy egy hozzá közel álló tisztségviselő fogalmazott. A húszik szóvivője a lázadók kezén lévő egyik tévében elítélte a lépést, azt hangoztatva, hogy nem fogadják el Hádi semmilyen döntését, és az ország politikáját érintő minden kérdésről az országon belüli párbeszéddel kell dönteni.