Több alkalommal is megerőszakolta 12 éves húgát egy férfi

Több alkalommal is megerőszakolta 12 éves húgát egy férfi

A Győri Fellebbviteli Főügyészség, mint másodfokú ügyészség az elsőfokú ítélet megváltoztatását indítványozza abban az ügyben, ahol a fiútestvér a húgát többször megerőszakolta - írja az ügyészség honlapja.

A közlemény szerint a Székesfehérvári Törvényszék a 2020. október 19-én meghozott ítéletében a vádlottat szexuális erőszak bűntettében, szexuális kényszerítés bűntettében és vérfertőzés vétségében mondta ki bűnösnek, és ezért őt halmazati büntetésül 10 év fegyházbüntetésre és 10 év közügyek gyakorlásától eltiltásra ítélte, míg a vádlottat a további 1 rendbeli szexuális kényszerítés bűntette miatt emelt vád alól felmentette.

A nem jogerős ítélet szerint első alkalommal az akkor 20 éves vádlott az akkor még a 12. életévét be nem töltött húgával annak kifejezett akarata és védekezése ellenére büntetőjogi értelemben közösült; második alkalommal az akkor a 12. életévét betöltött húgával annak akarata és védekezése ellenére biológiai értelemben is közösült; harmadik alkalommal pedig a közösülés során teherbe ejtette a sértettet, ami után a sértettnél művi terhességmegszakítás történt.

Az ügyészség szerint a tényállás részben hiányos és iratellenes, a részfelmentés okszerűtlen, a cselekmények minősítése részben téves, a kiszabott büntetés enyhe.

A másodfokú ügyészség szerint a vádlott második alkalommal is alkalmazott erőszakot, míg a közösülés harmadik alkalommal is a sértett akarata ellenére történt, mivel a sértettet megfélemlítették a korábbi esetek és az, hogy a vádlott többször bement a meztelen sértetthez a fürdőszobába, ezzel is megsértve szeméremérzetét és ezzel is fenntartva a sértett tartós félelemérzetét. Így mindkettő esetben a cselekmények minősítése még súlyosabb, míg a vérfertőzés halmazata csak látszólagos, miután valamennyi eset minősítése magában foglalja azt, hogy az elkövető a hozzátartozója sérelmére követte el a bűncselekményt, aminek fogalmába a testvér is beletartozik.

A vádlottal szemben kiszabható szabadságvesztés irányadó középmértéke 13 év 9 hónap. A bűnhalmazat nyomatékát növeli a bűncselekmények kiemelkedő tárgyi súlya, a sértett teherbe ejtése, és a sértettnek ezen felül okozott súlyos lelki trauma is. Mindezek miatt a kiszabott fegyházbüntetést az ügyészség eltúlzottan enyhének tartja - olvasható a közleményben.