Nem engedték be az SZFE új kancellárját a diákok

Nem engedték be az SZFE új kancellárját a diákok

Az egykori ezredes, Szarka Gábor az SZFE újonnan kinevezett kancellárja megpróbált bejutni csütörtökön délelőtt a Színház-és Filmművészeti Egyetem Vas utcai épületébe, azonban a diákok útját állták.

Korábban írtuk, hogy szerdán az SZFE sztrájkbizottsága és hallgatói elutasították az egyetem vezetése által tett ajánlatot. Mindezek után közleményt adott Szarka Gábor és Novák Emil rektorhelyettes arról, hogy 

"Szarka Gábor október 8-án reggel az SZFE Vas utcai épületében megkezdi a munkáját annak érdekében, hogy biztosítsa az egyetem működőképességét, felelősséget vállalhasson az ott dolgozók munkakörülményeiért és intézkedhessen a bérek és egyéb juttatások kifizetéséről"

A diákok már kora reggel az egyetem Vas Utcai épülete előtt gyülekeztek, Szarka Gábort pedig nem engedték be az épületbe.

A frissen kinevezett kancellár állítása szerint azért szeretett volna bejutni az épületbe, mert csak ott tudja aláírni az intézmény dolgozóinak fizetési papírjait. A hallgatók felajánlották, hogy kihozzák a dokumentumokat, hogy az utcán aláírhassa azokat, azonban Szarka ezt visszautasította, arra hivatkozva, hogy csak olyan helyen írhatja alá, ahol a kuratórium engedélyezi neki. 

Szarka egy hatpontos nyilatkozatot is felolvasott, amelyben azt állította, hogy az egyetem vezetését akadályoztatják a hivatalos munkavégzésben, továbbá elmondta, írásban fordul a kuratóriumhoz, hogy jelöljenek ki egy új helyszínt, ahol megkezdhetik a munkát.

Az elfoglalt épület működéséért, az ott folyó oktatási tevékenységért az egyetem vezetése a mai naptól nem vállal felelősséget

- mondta, hozzátéve: az épület üzemeltetését igyekeznek a bent lévő munkavállalókon keresztül továbbra is biztosítani, amíg arra mód és lehetőség van. Úgy véli, a tanulmányi félév elismerésének sorsa szerinte kizárólag az oktatók kezében van, az SZFE vezetése pedig nem vállal felelősséget az oktatás színvonaláért. Kijelentette, hogy az SZFE új vezetése ehelyett mostantól az egyetem teljes megújítására koncentrál.

A hallgatók többsége a blokád mellett

A hallgatók egy része sajtótájékoztatót tartott, ahol elmondták, hogy a hallgatók döntő többsége illegitimnek tartja a jelenlegi vezetést.

Állításuk szerint a hallgatói kérdőívet 353 aktív nappali tagozatos diákból 283 töltötte ki. A kitöltöttek 95 százaléka pedig illegitimnek tartja a vezetést, s szintén ugyanekkor arányban gondolják azt, hogy az épület blokádját továbbra is fenn kell tartani. Továbbá 89 százalékuk úgy gondolja, hogy az egyetem korábbi autonómiája teljes mértékben elveszett.