Szijjártó Péter megértette a népirtás lényegét: állítsuk meg a bevándorlókat!

De legalább kedvezményes hiteleket ajánlott fel Magyarország.

Mianmar súlyos kihívásokkal néz szembe, és ha nem tud rajtuk úrrá lenni, akkor több százezres migrációs hullám indulhat el, amely nem fog megállni Bangladesben vagy a környező országokban, hanem nagyrészt Európába fog irányulni - mondta el Najpjidoból a mianmari hivatalos látogatáson tartózkodó Szijjártó Péter kedden telefonon az MTI-nek.

"Európának és benne Magyarországnak az a biztonsági érdeke, hogy Mianmarból ne induljon ki ilyen több százezres migrációs hullám. Ezért Magyarország támogatja Mianmart erőfeszítéseiben, hogy úrrá legyen a jelenlegi helyzeten"

- húzta alá Szijjártó, aki kifejtette, hogy Magyarország támogatja Mianmart a demokratikus intézményrendszer maradéktalan kiépítéséhez szükséges reformokban és az ország gazdaságának stabilizálásában, hogy megszűnjenek a migrációt kiváltó politikai és gazdasági okok.

Az nem derült ki, hogy

a Magyarország által felajánlott kedvezményes hitel hogyan fogja megállítani a mianmari hadsereg katonáit például abban, hogy ne gyilkoljanak civileket, férfiakat, nőket és gyerekeket. 

Így menekül Mianmarból félmillió rohingya

A rohingyákat a világ legüldözöttebb népcsoportjaként tartják számon. 1,1 millióan élnek folyamatosan konfliktusban a buddhista lakossággal Mianmar keleti részén, Rakhine államban. Az állam illegális bevándorlóként, hontalanként kezeli a népcsoportot és megtagadja tőlük az állampolgárságot.A konfliktus augusztus 25-én éleződött ki, mikor a rohingya militánsok rátámadtak a kormányerőkre, akik válaszként a buddhista milíciával közösen tisztogatásba kezdtek.

Mianmarból több mint félmillió rohingya menekült el augusztus óta, miután a hadsereg rohingya szélsőségesek összehangolt támadását követően "tisztogató" műveletet indított a lázadók ellen. A beszámolók iszonyatos kegyetlenséggel elkövetett rémtettekről szólnak, tömeges kivégzésekről, lefejezésekről, felgyújtott falvakról.

A muszlim rohingyákat a buddhista többségű Mianmar bangladesi illegális bevándorlónak tekinti, és állampolgárságuk sincs.

Mindez nem gátolta meg a magyar külügyminisztert abban, hogy leszögezze:

"Magyarország támogatja Mianmart a nemzetközi szervezetekben is."

Ez egyébként meglehetősen heroikus vállalás, hiszen az ENSZ Biztonsági Tanácsa a népirtás miatt

éppen két héttel ezelőtt ítélte el egyhangúlag az országot.

Magyarország tehát egy olyan rezsimet biztosított támogatásáról a nemzetközi fórumokon, amelyet ritka kivételként ugyanúgy elítél az Egyesült Államok és nyugati szövetségesei, valamint Kína és Oroszország is.