Szorosabb együttműködést sürgetett a szlovén és a horvát belügyminiszter

Szlovén adatok szerint a horvát-szlovén határt múlt szombaton 828, vasárnap 623 migráns lépte át, hétfőn 9 óráig viszont egyetlen egy sem érkezett.

A horvát belügyminiszter szlovén kollégája meghívására érkezett Szlovéniába, ahol a mindkét országot sújtó menekültválságról tárgyaltak.

Orepic a találkozót követő sajtótájékoztatón elmondta: a migrációs válságot elsősorban humanitárius kérdésként kell kezelni, de egyúttal meg kell érteni, hogy Németország és Ausztria van a leginkább kitéve a nyomásnak.

A tárcavezető úgy vélte: külön kell választani a fogadás - a migránsok elhelyezése és ellátása - és a tranzit folyamatát, amire minden országnak fel kell készülnie Macedóniától egészen a célországokig.

Orepic felhívta a figyelmet, hogy kulcsfontosságú a migránsok szállításának és elszállásolásának biztosítása, miután Macedóniában a hatóságok elvégezték a menekültek azonosítását és  regisztrációját.

"A macedón-görög határ Európa kapuja, tükör önmagunkról" - emelte ki a miniszter.

A szlovén belügyminiszter arról beszélt: horvát kollégájával megállapodtak a menekültáradat együttes kezelésében, egyúttal kiemelte, hogy különös erőfeszítéseket tesznek a menekültáradat hatékony ellenőrzésére a görög-macedón határon.

[fb_pages_codes:immigration]

"A migrációs válságot nem lehet egyoldalú intézkedésekkel megoldani, közös és átfogó megoldást kell találni a probléma kezelésére" - hangsúlyozta Znidar, hozzátéve: a migránsáradatot csökkenteni és minél hatékonyabban ellenőrizni kell.

Szlovéniának az Európai Tanács legutóbbi ajánlása szerint alkalmaznia kell a schengeni előírásokat Horvátországgal közös határán, és az Európai Unió külső határain kívül kell tartania azokat a bevándorlókat, akik nem felelnek meg az előírásoknak, vagy nem nyújtottak be menedékkérelmet azokban az országokban, ahol megtehették volna - hangsúlyozta a tárcavezető.

Znidar szerint a legutóbbi EU-csúcs üzenetei egyértelműek: Horvátország az EU tagja, felvételét kérte a belső határellenőrzéstől mentes schengeni övezetbe, ezért feladata az EU külső határainak védelme.

"Örülök, hogy az új horvát kormány tudatában van ezen kötelességének" - húzta alá.

A zágrábi belügyminisztériumnak az MTI-hez eljuttatott adatai szerint múlt szombaton 834, vasárnap 630 migráns lépte át a szerb-horvát határt. A magyar-szerb zöldhatár szeptemberi lezárása óta Horvátországban 654 175 illegális bevándorlót vettek nyilvántartásba.

Szlovén adatok szerint a horvát-szlovén határt múlt szombaton 828, vasárnap 623 migráns lépte át, hétfőn 9 óráig viszont egyetlen egy sem érkezett. Februárban összesen 32 481 migráns érkezett a volt jugoszláv tagköztársaságba.

Szlovéniában a legfrissebb adatok szerint tavaly október közepe óta 473 870 illegális bevándorlót regisztráltak.