Szlovéniának megterhelő a migránshullám, az EU-hoz fordul

Szlovénia jelenleg 5 napra elegendő élelmiszertartalékkal rendelkezik több ezer menekült ellátására.

Miután a magyar kormány pénteken éjfélkor elrendelte a magyar-horvát zöldhatár lezárását, Horvátországból a legtöbb migráns a macelji és muraszerdahelyi (Mursko Sredisce) határátkelőkön lépett be Szlovéniába, továbbá 642-en a Zágrábhoz közeli Breganán

 - közölte a szlovén rendőrség.

Bostjan Sefic, a szlovén belügyminisztérium államtitkára szombaton a sajtónak úgy nyilatkozott:

Ljubljana 2500 migránst tud fogadni naponta, de az sem baj, ha kétszázzal több, majd hozzátette: a horvát hatóságok eddig tartják magukat a megbeszéltekhez.

Vasárnap a szerb-horvát határon lévő opatováci befogadóállomásról Csáktornyára egy újabb vonat érkezett tele migránsokkal.

Sefic kijelentette: az áteresztés üteme attól függ majd, hogy Szlovéniában milyen gyorsan tudják lefolytatni a regisztrációt, valamint, hogy mennyi bevándorlót tudnak Ausztria felé irányítani.

A szlovén kormány szombaton elrendelte a hadsereg határra vezénylését is, a tényleges katonai közreműködésre azonban csak abban az esetben lesz szükség, ha a migránsok ellenőrizetlenül, a zöldhatáron próbálnának meg Szlovéniába jutni. A hadsereg egyelőre csak logisztikai támogatással segíti a rendőrséget a határvédelemben.

Azokat a migránsokat, akik szombaton lépték át a szlovén-horvát határt, a szlovén hatóságok az osztrák határ melletti Sentilj tranzitközpontba szállították, ahol gyalogos-csoportokban, ellenőrzötten engedték őket Ausztria felé. A tranzitközpont fűthető sátrakból áll, és 2000 fő befogadására alkalmas.

A nemzeti védelmi szolgálat szerint Szlovénia jelenleg 5 napra elegendő élelmiszertartalékkal rendelkezik több ezer menekült ellátására.

Miro Cerar miniszterelnök arról beszélt, hogy

a migránshullám anyagilag megterhelő Szlovénia számára, ezért az Európai Unióhoz fordul segítségért.

A belügyminisztérium legfrissebb adatai szerint szeptember közepe, a magyar-szerb zöldhatár lezárása óta 193 ezer 668 illegális bevándorló lépte át a szerb-horvát határt. Horvátország területére - a kelet-szlavóniai Babska és Tovarnik körzetébe - szombat éjféltől reggel 9 óráig 886 migráns érkezett, akiket az opatováci sátortáborba szállítottak, ahol jelenleg további négyezren tartózkodnak.

Szombaton egész nap 6415 migráns lépte át a szerb-horvát határt. Nem megerősített forrásokra hivatkozva a horvát sajtó arról tájékoztatott, hogy a Görögországból vasárnap reggel újabb 10 ezer migráns indult el Szerbia irányába. Ők akár már hétfőn Horvátországba érkezhetnek.