Az ágyrecsegés és a kialvatlanság (x)

Az ágyrecsegés és a kialvatlanság (x)

A kialvatlanságnak számos oka lehet, de az ágyrecsegésnél nincs idegesítőbb. Sokszor arra is felébredünk, ha egy rozogább ágy esetében mi megfordulunk, hát még ha a párunk fordul. Ha egy éjjel sokszor felébredünk, ráadásul napokon, heteken keresztül, annak nagyon sok nem várt következménye lehet mind mentális, mind fizikai állapotunkban.

Mitől recseghet egy ágy?

Biztos emlékszünk, régen azzal ijesztgettek, ha recseg a fapadló, akkor szellemjárás van, pedig természetesen teljesen más áll a háttérben. És az ágyrecsegést is hasonló okokra vezethetjük vissza. Vannak olyan tényezők, amelyeken mindenképpen lehet segíteni.

Az egyik nagyon egyszerű ok, amiért az ágy recseghet, az az, hogy meglazultak a csavarok, amik egymáshoz rögzítik az ágy részeit. Mi sem könnyebb, mint ezen segíteni, csak meg kell húzni nagyjából évente egyszer az összes csavart, a biztonság kedvéért. Ha olyan helyen halljuk a hangokat, ahol nem találtunk csavart, akkor érdemes azt a részt is csavarral megerősíteni.

A másik teljesen hétköznapi indok az lehet, hogy nem rendesen kiszárított fa alapanyagból készült az ágy. Sokan azt mondják, hogy fenyőből készült ágyat nem szabad venni, pedig könnyen lehet, hogy csak az előbbi indok áll a háttérben. Ha egy kicsit is nedves maradt a fa, akkor könnyen vetemedhet, így egyértelmű, hogy ebből recsegés lesz.

Nyikoroghatnak még a matractartó bordák is, amelyek pl. oldalra forduláskor elmozdulnak. Ha biztosak vagyunk benne, hogy a közeljövőben nem szeretnénk költözni vagy ágyat cserélni és szétszedni, akkor szögekkel vagy csavarozással oda rögzíthetjük ezeket a bordákat. Megoldás lehet még ebben az esetben, ha az érintkező felületek közötti rést kibéleljük valamilyen textillel, vagy pedig szigetelőszalagot ragasztunk oda.

Esetleg a matracban van a hiba?

Ha valaki már végigpróbálta a fentiekben felsoroltakat, és még mindig hallja a nyikorgást, ha van türelme tovább kísérletezni, mielőtt az egész ágyat lecserélné, akkor érdemes a matracot is külön letesztelni.

Egy egyenes részre, például a parkettára fektessük le a matracot és tegyük ki mindenféle igénybevételnek. Hallgassunk figyelmesen, érkezik-e bármilyen nesz. Ha a matrac volt az oka a recsegésnek, akkor sajnos nincs más hátra, kénytelenek vagyunk egy új matracot beszerezni.

Ha nem a matrac volt az oka a különös hangoknak, akkor még néhány dologgal próbálkozhatunk, nevezetesen, hogy pl. bekenjük paraffinnal vagy méhviasszal a kérdéses területeket. Mindenképpen olyan anyaggal szabad csak a kenést végezni, amely nem hagy nyomot a fa felületén.

Az is elképzelhető, hogy a szoba talaja, ahová állítottuk az ágyat, nem egyenletes. Ha az ágy lábaira nem egyformán nehezedik a súly, akkor is nyikoroghat az ágy. Ilyenkor ki kell mérni, hogy melyik felén van az eltérés, és megfelelő helyen kitámasztani.

Ha a fentiek nem vezettek eredményre, akkor nincs más hátra, minthogy le kell cserélni az ágyat. A Nonstop Bútor áruházban biztosan tud olyat vásárolni, hogy nem kell a későbbiekben recsegéssel bajlódnia!