3 dolog, amiért érdemes átnézni az aktuális bankszámlakivonatot (x)

3 dolog, amiért érdemes átnézni az aktuális bankszámlakivonatot (x)

Sokan gondolják azt, hogy a közüzemi számlák, bankszámlakivonatok átnézése időpocsékolás. Aki még nem járt pórul azért, mert váratlanul és hatalmas összegű villanyszámlája érkezett vagy kétszer fizetett ki valamit, esetleg visszaéltek a bankkártya adataival, az nyugodtan dől hátra és tölti az idejét mással. Azonban elég egyszer pórul járnunk, és máris értékeljük ezt a fajta óvatosságot, tudatosságot. Arról már nem is beszélve, hogy a bajt mindig jobb megelőzni.

Kezeljük tudatosan a banki ügyeinket

Vannak az életben bizonyos „alapszabályok”, amelyeket megtanulunk tiszteletben tartani és betartani. Ilyenek a jogszabályok, KRESZ, munkahelyi, családi és bármilyen közösségre vonatkozó szabályok. Az időnk nagy részét munkával töltjük, hogy legyen pénzünk mindenre: rezsi, kaja, szórakozás, lakás, stb. Ha a pénz ilyen értelemben fontos szereplője az életünknek, akkor érdemes egy kis időt szánnunk rá és kézben tartani a pénzügyeinket és megismerni, betartani a pénzpiacok szabályait is.

Mit jelent ez? Nagyon egyszerű dolgokat. Nem kell bonyolult kimutatásokat készítenünk ahhoz, hogy a havi bevételeink-kiadásaink legfontosabb tételeit, alakulását szemmel tarthassuk. Ma már ingyenes applikációk tömkelege áll rendelkezésünkre, sok bank (főleg az online és befektetési bankok) a számlavezetési szolgáltatás mellett rendelkezésünkre bocsát ilyen megoldást – ekkor még adatgyűjtésre sincs szükség, némi beállítást követően csoportosítva látjuk minden hónapban a kiadásainkat.

Ez az első lépés. Ezeknek az információknak a birtokában már megtervezhetünk egy rendszeres megtakarítási programot, létrehozhatunk egy biztonsági tartalékot. (Ennek mértékét a legtöbb „pénzügyi tanácsadó” hat havi megélhetés összegében határozza meg.)

Az, hogy a nyári nyaraláshoz szükséges eurót akkor vásároljuk meg, amikor a legkedvezőbb az árfolyam és nem az utolsó pillanatban, hogy vannak befektetéseink és a pénzünk pénzt termel (passzív jövedelem), már a folyamat része, a kezdetekben kell csak jobban odafigyelni, hiszen ez később egyfajta automatizmussá válik, és egyre tudatosabban kezeljük a pénzügyeinket. (Nem kell túlzásba vinni, mindenki ismereteinek, személyiségének megfelelő gyakorlatot alakítson ki.) Az, hogy az elromlott hűtőt a tartalékunkból és nem hitelből kell megvásárolni, már egy kellemes és jó visszajelzés – így kell ezt csinálni!

Mi az a bankszámlakivonat és mit tudunk meg belőle?

A bankszámlakivonat egy a bank által elektronikus vagy postai úton megküldött dokumentum, amely a bankszámlánkon történő pénzmozgás összefoglalását tartalmazza egy hónap alatt, valamint a bankszámla rendelkezésre álló egyenlegét is láthatjuk itt. Más szavakkal mondva ez egy olyan banki hivatalos dokumentum, amelyben tételesen láthatjuk a bevételeinket és kiadásainkat egy adott időszakra (jellemzően naptári hónap).

Korábban csak postai úton lehetett a bankszámlakivonathoz hozzájutni, ennek megküldésére a szabályok kötelezték a bankokat. Ennek a gyakorlatnak egyedül a Posta örült.

Ma már választhatjuk azt a megoldást, hogy elektronikus úton kapjuk meg a bankszámlakivonatunkat és számítógépünkre, háttértárolóra (felhőbe) mentve megőrizhetjük vagy később – szükség esetén a banktól (külön díj ellenében) - kérhetünk bankszámlakivonatot több évre visszamenőleg is.

  1. Ennek a bizonylatnak fontos szerepe van, hiszen bármilyen pénzügyi tranzakció kapcsán csak ennek alapján kereshetjük meg a bankunkat panasz vagy kérés esetén.

  2. Ha véletlenül rossz számlaszámla utalunk egy összeget, akkor a bankszámlakivonat alapján kérhetjük a dolog rendezését a bankunktól, de itt találjuk azokat a költségeket is, amelyeket a bank felszámít felénk: számlavezetési díj, kamatok, átutalások megbízási díja, stb.

  3. Vannak olyan kifizetéseink, bankkártyás vásárlásaink, amikor a valós fizetés után csak napokkal később fogják lekönyvelni a tényleges fizetést, addig csak zárolják az adott összeget a számlánkon vagy egyáltalán semmi előjele annak, hogy egyszer csak megjelenik a kifizetés a bankszámlánkon. Ilyen eset lehet például egy szállásfoglalás, autóbérlés, online vásárlás.

Hogyan nézhetjük meg a bankszámlakivonatunkat?

Erre több lehetőségünk is van, netbankon, banki applikáción keresztül ez ma már rutinfeladat. Megtehetjük ezt személyesen is a bankfiókban – erre inkább csak akkor van szükség, ha valamilyen kérdésünk van, egyeztetni szeretnénk valamit a bankunkkal.

Többnyire nem is azzal szokott lenni a baj, hogy hol találjuk meg a kivonatot, hanem annak felépítését és egyes tételeit nehéz értelmezni. Például betérünk egy boltba, amelynek az a neve, hogy Zsuzsi bababolt, majd a kivonatunkon azt látjuk, hogy XY Bt-nél vásároltunk. Ekkor csak az időpont és az összeg lehet segítségünkre a kifizetésünk beazonosítása során.

A bankok is tudnak furcsa elnevezéseket használni, a legtöbb ember vagy nem tudja mi az a tranzakciós illeték vagy nem is szokott vele sokat foglalkozni, de a bankszámlánkon lehet ilyen tétel. Ha nem tudjuk, hogy ezt az állam szabja ki és a bankok csak panaszkodva jelölik, hogy ennyivel olcsóbbak lennének a banki költségeink, ha ezt nem kellene fizetnünk, akkor már könnyen belezavarodhatunk ebbe a kérdésbe.

Gyakori az is, hogy a számlavezetési díj elengedése vagy mérséklése valamilyen feltételhez van kötve, például adott számú bankkártyás vásárlás egy hónapban, bizonyos összeg bakszámlán történő folyamatos tartása. Ha erre nem figyelünk, akkor egyszer csak megjelenik a bankszámla kivonatunkon egy korábban nem tapasztalt összeg.

Mire használható a bankszámlakivonat?

Arról már volt szó, hogy alapvetően a pénzmozgásaink ellenőrzésére, banki egyeztetésekre használható ez a bizonylat. Amikor hitelt veszünk fel, akkor a bankszámlakivonatunk további fontos szerepet fog betölteni. Ebből látja a bank a rendszeres jövedelmünket, a fogyasztási szokásainkat, akár az egész életmódunkat kielemezheti. Rendkívüli és egyedi pénzmozgások további kérdéseket vethetnek fel a hitelfelvétel során. Bankszámlakivonattal tudjuk igazolni azt is, hogy mikor és mit fizettünk ki – ha erre bármely közüzemi szolgáltatónál szükség lenne.

Látjuk, hogy a bankszámlakivonat sok bizalmas adatot tartalmaz, például a teljes számlaszámunk, pénzünk, több személyes adatunk is szerepel rajta, így fontos, hogy bizalmasan kezeljük, ne adjuk át bizonytalan körülmények között, sose dobjuk ki a szemétbe.