Mi a különbség a fogtömés és a fogbetét között? (x)

Mi a különbség a fogtömés és a fogbetét között? (x)

Szerencsére lassan feledésbe merülnek azok az idők, amikor az SZTK rendelőjében várt az ember a sorára, hogy bejusson a fogorvoshoz. Nem is a várakozás volt a baj, hanem az, hogy futószalagon tömtek (amalgámmal), húztak, esetleg időnként gyökérkezeltek. Ennyiben merült ki a fogorvoslás tudománya, és csak évekkel később vetődött fel a kérdés, hogy valóban szükséges volt-e az a tömés vagy a húzás.

Valószínűleg ez is hozzájárul ahhoz, hogy ma már sokan inkább magánrendelőket keres fel, ha fogászati beavatkozásra van szüksége. A modern, jól felszerelt rendelők, a barátságos légkör, és a különböző eljárások ismerete, amikkel igyekeznek megmenteni az eredeti fogakat: felbecsülhetetlen értékű. Ebben a cikkben az egyik fonts, bár kevesek által ismert kezelést ismertetjük, a fogbetétet.

Mikor van szükség tömésre vagy betétre?

Amikor a lerakódott szennyeződésekben elszaporodott baktériumok elkezdenek fogszuvasodást okozni. Ezt sokszor sajnos csak akkor vesszük észre, ha fájdalom is jelentkezik. Ilyenkor a fogszuvasodás mértékétől függően, a tisztítás után dönti el a Budapest Dental fogorvosa, hogy elegendő-e az esztétikai fogtömés vagy betétre lesz szükség.

A tisztítás végén pontosan látszik, hogy milyen mértékű a foganyagveszteség. Ha ez kis mértékű, akkor általában hagyományosan betömik a fogat, ha pedig nagyobb, akkor betéttel állítják helyre a rágófelületet.

Mi a fogbetét?

Ma már az amalgám helyett fényre szilárduló anyagot használnak a tömésekhez. A szuvas rész eltávolítása után feltöltik a lyukat tömítőanyaggal. A szilárdulás során azonban ennek a térfogata csökken, ezért nagyobb lyukak esetében hézag keletkezhet, ami újra kedvező környezet a fogszuvasodásnak.

Ezzel szemben a fogbetét pontosan illeszkedik a fog belsejébe. Ha csak ezt a részt kell pótolni, akkor inlay “tömésről” beszélünk, ha pedig a fog felületén a csücsköket is újra kell alkotni, akkor onlayről. Az overlay tömés pedig teljesen körbeöleli a fogat, hogy az kellően erős legyen a rágáshoz.

Fontos tudni! A gyökérkezelt fogak legtartósabb helyreállítására a legjobb az onlay! A sima tömés nem elegendő, mert a fog elrepedhet. A korona pedig, sokszor túlzás. Az optimális, és tartós fogmegtartáshoz az onlay a leginkább megfelelő választás.

Hogyan készül a fogbetét?

Míg a tömést a fogorvos azonnal elvégzi, a fogbetétet fogtechnikus készíti el. A fog tisztítása után az üregről készített lenyomat alapján egyedileg gyártják. A betétre emiatt 4-5 napot várni kell. A fogbetét készítésének eljárása összetettebb, ezért az ára is magasabb, viszont bizonyos esetekben más megoldással nem lehet tartós eredményt elérni.

Amiről csak ön és a fogorvos tud

Ezek a fogbetétek észrevétlenek maradnak a laikusok számára, hiszen a fog színével teljesen harmonizálnak. További előnyük, hogy a természetes fogazatéval majdnem teljesen megegyező a szilárdságuk, tehát bátran ehet mindent. Ráadásul óvja a csücsköket a letöréstől, így sokáig megőrizheti saját fogát. Hézagmentesen tölti ki a fúrás helyét, ezzel megelőzve a további szuvasodást. Fémmentes, így fémallergiások is élhetnek ezzel a lehetőséggel.