Milyen vastagságú a megfelelő hőszigetelés? (x)

Milyen vastagságú a megfelelő hőszigetelés? (x)

Aki szeretné energiahatékonyabbá tenni az otthonát, abban felmerülhet a kérdés, hogy hogyan kell meghatározni a hőszigetelés vastagságát? A cél ilyenkor az, hogy egy ideális állapotot érjünk el és se túl vékony, se túl vastag szigetelést ne tegyünk fel az épületre. 

Sajnos nem igaz az állítás, hogy minél több annál jobb. Hiszen egy bizonyos ponton túl, a megtakarított energia mennyisége nem nő egyenesen arányosan a szigetelés vastagságával, illetve az ebbe fektetett összeggel. 

Érdemes valamilyen természetes alternatíva, például a Naturica Groupnál kapható STEICO termékek mellett letenni a voksunkat.

Milyen vastag az ideális hőszigetelés?

Egy bizonyos hőszigetelőanyag-vastagság fölött már nem lehet gazdaságosan, jelentős javulást elérni az energiamegtakarítást illetően. Ezért a hőszigetelés mikéntjének és méretének meghatározása során nemcsak annak vastagságát, hanem gazdaságosságát is figyelembe kell vennünk. 

Érdemes pontos számításokat végezni annak érdekében, hogy ne fizessünk ki feleslegesen nagy összegeket a vastagabb szigetelésért, amikor ennek nem fogjuk számottevő eredményét tapasztalni.

Nemcsak a vastagság, hanem a szigetelőanyag minősége és hővezetési tényezője is nagyon fontos. A Naturica Group kínálatában számos olyan természetes alapanyagból készült szigetelőanyagot találhatunk, melyek kiváló hővezetési tényezőkkel rendelkeznek. Azonban az anyagokban lévő különbségek miatt az optimális vastagság sem egyforma.

A hőszigetelő anyag vastagsága csak másodlagos szempont

Egy kis utánajárással egyértelművé válik, hogy az anyagsűrűség, a hővezetési tényező, illetve a hőtároló kapacitás sokkal inkább számít. Amennyiben egy anyag alacsony hővezetési képességgel rendelkezik, úgy elegendő belőle vékonyabb réteget feltenni, még egy magas hővezetési tulajdonságú változat esetében mindenképpen többre lesz szükségünk.

Amennyiben nem pusztán egy épület korszerűsítéséről, hanem új épületről van szó, vonatkoznak rá a hatályban lévő szabályok, amik rendelkeznek arról is, hogy milyen energetikai határértékeknek kell megfelelnie. Sok esetben ezzel a kérdés el is dőlt, hiszen adott az, hogy mi a minimális szigetelőanyag-vastagság, amit a jogszabályi megfelelőség érdekében fel kell helyezni.

Válasszon környezetbarát hőszigetelő anyagot!

Az árakat tekintve nehéz versenyre kelni a szintetikus anyagokból készült hőszigetelő rendszerekkel. Azonban ilyen esetben egy hosszú távú befektetésről beszélünk és egyáltalán nem lényegtelen, hogy a hosszú évtizedek alatt használt ingatlanban mennyi vegyszerrel vesszük körül magunkat.

A környezetbarát hőszigetelő anyagok alapvetően természetes összetételűek. Így nem tartalmaznak olyan káros vegyületeket, amelyek a későbbi ingatlanhasználat során esetleg a levegőben párologhatnak, ezzel veszélyeztetve egészségünket. Válassza a természetes megoldásokat! Ezek mellett szól az is, hogy sok esetben jobb paraméterekkel rendelkeznek, mint a mesterségesen előállított társaik.