Nagy Erzsébet: ez a tanév nem kezdődhet el ugyanúgy, mint az előző, lesz pedagógussztrájk szeptembertől

Nagy Erzsébet: ez a tanév nem kezdődhet el ugyanúgy, mint az előző, lesz pedagógussztrájk szeptembertől

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének ügyvivője szerint óriási a baj az oktatásban.

Mint arról beszámoltunk12 pontos útmutatót adott ki az oktatásban tapasztalható gondokra reflektálva a Szülői Hang Közösség. Az önkéntes szülőkből álló szervezet szerint szükségessé vált, hogy a szülők felkészüljenek a várható tanárhiányra még a közelgő tanévkezdés előtt. A probléma ugyanis szerintük drámai méreteket ölthet.

Hétfő este Nagy Erzsébet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének ügyvivője az N1TV Napi téma című műsorában arról beszélt, azért nem kezdődhet el ugyanúgy az előttünk álló tanév, mint az előző, mert nincsenek biztosítva a feltételek.

Úgy látja, óriási a baj: nincs elegendő pedagógus, nincs elegendő oktatást segítő szakember, így nem látni, hogy ki megy az órákra tanítani, vagy éppen az óvodai csoportokba. Sok helyen nem abban gondolkodnak már, hogy megfelelő minőségben induljon az oktatás, hanem a kérdés az,hogy egyáltalán ki vigyáz majd a gyerekekre.

NAPI TÉMA - A rezsivédelem és az oktatás támogatása helyett mobilcéget vesz a kormány

NAPI TÉMA - A rezsivédelem és az oktatás támogatása helyett mobilcéget vesz a kormány Mennyi génmódosított élelmiszer jelenhet meg hazánkban? Miért fontosabb a hazai oktatásnál a mobilszolgáltatási piac? Vendégeink: Bencze János, a Jobbik országgyűlési képviselője és Nagy Erzsébet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének ügyvivője.

Nagy kérdés szerinte az is, mennyibe fog kerülni és milyen minőségű lesz a menzakoszt, és egyáltalán, ki fogja azt összeállítani, mivel ma már élelmezésvezetőből is nagyon kevés van, és akik még dolgoznak, azok közalkalmazottként a garantált bérminimumot, vagyis bruttó 260 ezer forintot keresnek.

Nagy szerint arról sem tudni egyelőre semmit, hogy hány fok lesz az iskolákban, és a megemelkedett fűtési költségeket ki fogja állni.

A kormány szerint elég lesz 20 fokra felfűteni az iskolákat télen

"Amennyiben a tantermekben, csoportszobákban a hőmérséklet eléri a 20 Celsius-fokot télen, nem szükséges további fűtést biztosítani" - ez derült ki abból a válaszlevélből, amit a feljelentéseiről és bejelentéseiről ismertté vált Tényi István megkeresésére küldött a köznevelési helyettes államtitkár.

A PDSZ ügyvivője kifejtette, egyelőre sok a kérdőjel részletszabályok híján, de vannak arra utaló jelek, hogy a kormány ősztől a digitális oktatásra bazíroz.

Nagy Erzsébet a sztrájkkészültségről szólva azt mondta, a PDSZ augusztus 30-án egyeztet újra a minisztériumokkal, ugyanakkor nem számítanak eredményre, mivel ha lett volna kormányzati szándék a pedagógusok béremelésére, akkor már megtörtént volna. Látható azonban, hogy távközlési cégre simán jut pénz, laza 715 milliárd forint.

Pedig a szakszervezeti vezető úgy látja, ahhoz, hogy ne hagyják el még többen a tanári pályát,

a munkaterhek csökkentése mellett a tanévkezdésnél azonnali és látható béremelésre van szükség.

Jobbik: saját mobilszolgáltatóra és tűzijátékra jut, de adócsökkentésre és az iskolák fűtésére nem

Mint arról beszámoltunk, a magyar állam közreműködik a Vodafone Magyarország hazai tulajdonba vételében - közölte a gazdaságfejlesztési miniszter hétfőn az MTI-vel. A Vodafone Group megállapodott a 4iG Nyrt.-vel és a Corvinus Zrt.-vel a Vodafone Magyarország Távközlési Zrt. (Vodafone Magyarország) 100 százalékának eladásáról, összesen 715 milliárd forint (1,8 milliárd euró) vállalati értéknek megfelelő készpénzes ellenértékért - közölte a Vodafone Group hétfőn.

Nagy Erzsébet szerint egyébként várható, hogy szeptember első napjaiban is sokan elmennek, többet jelezték ugyanis nekik, hogy közalkalmazotti lemondással meg akarják szüntetni a jogviszonyukat.

Elmondta,

lesz pedagógussztrájk szeptembertől,

aminek az elkészítését már megkezdték a nedolgozzingyen.hu oldalon, ahol megtalálhatóak a főbb lépések.

Az első és legfontosabb az, hogy a szülőket maguk mellé tudják állítani. Ennek egyik eszköze, hogy a sztrájk napjára ne küldjék be gyermekeiket az iskolába. Ehhez viszont arra van szükség, hogy az intézményben a pedagógusok és a nevelőtestület - akiknek joguk van a házirend módosítására - biztosítsanak a szülők számára sokkal több igazolható napot.