A kormány szerint elég lesz 20 fokra felfűteni az iskolákat télen

iskola, tanterem
Az iskola 4. osztályos tanulói a Közlekedési kisokos és tudáspróba bejelentésén a budapesti Csík Ferenc Általános Iskola és Gimnáziumban tartott sajtótájékoztatón 2022. április 26-án.
Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

"Amennyiben a tantermekben, csoportszobákban a hőmérséklet eléri a 20 Celsius-fokot télen, nem szükséges további fűtést biztosítani" – ez derült ki abból a válaszlevélből, amit a feljelentéseiről és bejelentéseiről ismertté vált Tényi István megkeresésére küldött a köznevelési helyettes államtitkár. A Népszava azt írja, Tényi közérdekű bejelentést küldött a Belügyminisztériumnak, hogy megtudja, az elszabaduló energiaárak miatt milyen mértékben kell a minimális szint – vagyis a jogszabályban előírt 20 Celsius-fok – fölé fűteni a tantermeket és csoportszobákat.

Nos, úgy tűnik, semmilyen mértékben nem tervezi a kormány. A Népszava szerint ugyanis Kisfaludy László köznevelési helyettes államtitkár válaszlevelében azt írta, hogy

a 20 Celsius-fokos hőmérséklet „kielégítése esetén további fűtést nem szükséges biztosítani”, ugyanis ezt a minimális szintet írja elő a nevelési-oktatási intézmények működéséről szóló kormányrendelet.

A lap arról is ír cikkében, hogy a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) választmányi tagja, Nagy Erzsébet szerint bár az iskolák, óvodák működéséről szóló kormányrendelet valóban 20 fokot ír elő minimálisan télen, ezt nem azt jelenti, hogy legfeljebb ilyen hőmérsékletűre lehet felfűteni az intézményeket, hanem azt, ha a hőmérséklet ez alá csökken és legalább két napig így marad, rendkívüli szünetet kell elrendelni. Nagy Erzsébet szerint „cinikus és rosszindulatú” állítás a helyettes államtitkár részéről, hogy a minimumot képzeli el optimálisként.

A PDSZ választmányi tagja szerint szinte biztos, hogy télen több oktatási intézmény is online oktatásra állhat át, ha a kormány az iskolák, óvodák fűtésén akar spórolni.

Mint arról korábban beszámoltunk, az energiaárak emelkedése miatt egy, a Klubrádió birtokába került dokumentum szerint a Belügyminisztérium arra utasítja az oktatási intézményeket, hogy haladéktalanul mérjék fel a gázról fatüzelésre történő átállás lehetőségét, kályhák beszerzésével.

Leginkább átgondolatlan butaságnak tűnik az iskolai fatüzelés ötlete

Tipikus példája annak, hogy egy belvárosi irodából a társadalom helyzetét nem lehet látni - így reagált Dudás Róbert, a Jobbik alelnöke pénteki közleményében arra, hogy egy, a Klubrádió birtokába került dokumentum szerint a Belügyminisztérium arra utasítja az oktatási intézményeket, haladéktalanul mérjék fel a gázról fatüzelésre történő átállás lehetőségét, kályhák beszerzésével.