Szükségünk van farmeros és tornacipős szentekre - elkezdődött az Ars Sacra Fesztivál

A Magyar Nemzeti Múzeumban ma délután megtartott megnyitó ünnepségen Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti kifejtette az ars sacráról, vagyis a szent művészetről alkotott gondolatait:
„A művészet hidat teremt a hit és az egyetemes emberi gondolkodás, emberi érzésvilág között.”
- mondta
„Az ars sacra, vagyis a szent művészet megmutat valamit abból a valóságból, amely messze meghaladja az emberi fogalmak és az emberi kommunikáció eszközeit. E művészettel azt próbálja kifejezni az ember, hogy van valami az általa megismerhető, közvetlenül tapasztalható világon túl, és ez adja az értékét, értelmét az egész megtapasztalható világnak.”
 
És hogy is néz ki ez a kilenc nap, amelynek keretében több mint 500 programon ünnepeljük a földöntúli művészetet? Egy kis áttekintő:
 
- Szombaton lesz például a Nyitott templomok napja: országszerte és a határon túl összesen 112 templom nyitja meg kapuit és szervez kulturális programokat, a templom művészeti kincseit bemutató előadásokat, illetve filmvetítéseket, koncerteket.
 
- Egy másik szombati kiemelt program Szokolay Dongó Balázs népzenész koncertje a Bakáts téri templomban, Dobozy Borbála csembalóművész és az Anima Musicae Kamarazenekar hangversenye a MOM Kulturális Központban, a Misztrál együttes koncertje a Fasori Evangélikus Templomban, valamint a Káldi-biblia kéziratos töredékei című kötet bemutatója az Esztergomi Hittudományi Főiskola Könyvtárában. 
 
- Vasárnap délután a budapesti Szent István-bazilikában rendezik meg a négy nagy történelmi egyház közös zenei áhítatát, amelyen a mind a négy egyház zenei életében központi szerepet betöltő zsoltárok hangzanak el katolikus, református, evangélikus és zsidó együttesek előadásában. Az áhítaton vendégként fellép egy anglikán kórus is, a koncert zárásaként pedig közösen énekelnek a felekezetek.
 
- A fesztivál hétfői vendége Ránki Dezső Kossuth-díjas zongoraművész, aki szintén zongorista feleségével, Klukon Edittel és fiával, Ránki Fülöppel, valamint a JSB vonóskarral adja elő Johann Sebastian Bach mindkét háromzongorás versenyművét jövő hétfőn a Budapest Music Centerben.
 
- Lackfi János szintén hétfőn a MOM Kulturális Központban tart zenés irodalmi estet Herczku Ágival és Sinha Róberttel.
 
- Sőt, még egy irodalmi program lesz hétfőn: a Pilinszky János európai utazásairól készített Csillaghálóban című dokumentumfilm vetítése a Tabán Moziban. A vetítést követően a rendező, Mispál Attila beszélget a költőt személyesen is ismerő Jelenits István piarista szerzetessel és Hafner Zoltán irodalomtörténésszel.
 
- Csütörtökön a Kaláka együttes Kányádi Sándor-estjével lép fel a fesztiválon a Klebelsberg Kultúrkúriában. 
 
- Pénteken a Kiscelli Múzeumban mutatják be Pozsgai Zsolt Csodák koldusa című, Szent Márton életéről szóló drámáját.
 
 
A fesztivál gazdag képzőművészeti kínálatában különböző szakrális témájú kiállítás szerepel, például a Várkert Bazárban az Ars Sacra Debreceniensis a katolikusok Debrecenbe történő visszatérésének háromszázadik évfordulója alkalmából. A budapesti helyszínek mellett Esztergom, Kaposvár, Vác és Veszprém is több programmal jelentkezik, de lesznek kiállítások többek között Mindszenten, Mezőkövesden, Mosonmagyaróváron, Sáropatakon, Szentendrén és Egerben is.
 
Kolek Ildikó, az Ars Sacra Alapítvány kuratóriumi tagja az Alfahírnek adott interjújában elmondta: az összesítések alapján úgy tűnik, az eddigiek közül ezen a fesztiválon vesz részt a legtöbb, összesen 140 település, valamint helyesbített: a fesztivál keretében elérhető programok száma az ötszázat is meghaladja (az mti a például "csaknem 400" programról ad hírt).
 
„Az idei fesztivál egyik különlegessége többek között a Pilinszky utazárairól készült film vagy az Ars Sacra Debreceniensis című kiállítás. A fesztivál idei mottója: „Legyetek szentek!” Ennek megfelelően egy beszélgetésben a kortárs művészetek és a szentek kapcsolatát is körüljárjuk. Jelenits István piarista szerzetes arról beszél majd, hogyan jelennek meg a szentek a kortárs irodalomban, Dr. Nagy Márta a képzőművészetekben való szerepükről tart előadást, Kránitz Mihály teológus pedig a jelenség vallási oldalát vizsgálja majd meg”.
 
A kurátor emellett kiemelte Visky András Pornó című „dokumentumjátékát", amelyet holnap ad elő a Kossuth Klubban Albert Csilla, a Kolozsvári Állami Magyar Színház társulatának tagja és Antal Attila kolozsvári nagybőgős, a Magyar Opera tagja adja elő. „Az előadást közönségtalálkozó, beszélgetés követi” – tudtuk meg Kolek Ildikótól. 
 
A kérdésre, miért pont a „Legyetek szentek!” evangéliumi idézetet választotta a fesztivál idei mottójául, a kurátor elmondta: a Katolikus Egyház az idei évben a megszentelt élet évét hirdette meg. Ferenc pápa a Riói Ifjúsági Világtalálkozón elhangzott beszédéből idéz a Fidelio, amelyen elhangzott, mennyi szentet ismerünk, de valójában szentek ma is élnek, közöttünk.” 
„Szükségünk van reverenda és fátyol nélküli szentekre. Szükségünk van farmeros és tornacipős szentekre. Szükségünk van szentekre, akik moziba mennek, zenét hallgatnak, és barátaikkal sétálnak. Szükségünk van szentekre, akik Istent teszik első helyre, de az egyetemen is kitűnnek. Szükségünk van szentekre, akik időt találnak a mindennapi imára, és képesek a tiszta szerelemre, vagy a tisztaságot megszentelik… Szükségünk van korszerű szentekre, XXI. századi szentekre, akik erre korszakra alkotják meg a lelkiségüket. Szükségünk van olyan szentekre, akik el vannak kötelezve a szegények iránt és a szükséges szociális változások iránt. Szükségünk van a világban élő szentekre, a világban megszentelődő szentekre, akik nem félnek a világban élni. Szükségünk van kólát és hot-dogot fogyasztó, internetező és iPodot használó szentekre. Szükségünk van olyan szentekre, akik szeretik az Eucharisztiát, és nem szégyellnek a hétvégén sört inni vagy pizzát enni a barátaikkal. Szükségünk van olyan szentekre, akik szeretik a mozit, a színházat, a zenét, a táncot, a sportot. Szükségünk van társaságot kedvelő szentekre, akik nyitottak, normálisak, barátságosak, vidámak és jó barátok. Szükségünk van olyan szentekre, akik e világban élnek, és meg tudják ízlelni a világ jó és tiszta dolgait, de mégsem világiasodnak el…”
- idézi a Fidelio a pápát. 
 
A programban szerepel számos szakrális séta is, mint például a budai várnegyed vagy a Víziváros szakrális emlékeit, templomait, kolostorait végigjáró kirándulás. 
 
A fesztivál záróeseménye Bogányi Gergely koncertje lesz a budapesti Avilai Nagy Szent Teréz-templomban, amelyre a Kossuth-díjas zongoraművész elviszi a kezdeményezésére, ötletéből született zongoráját, hogy azon játssza el a szakrális zene gyöngyszemeit. 
 
A teljes program a fesztivál weboldalán érhető el. A programok ingyenesek, de több rendezvényre előzetesen regisztrálni kell.
 
A fesztivál egyházi fővédnöke Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek, világi fővédnöke Herczegh Anita, a köztársasági elnök felesége.
 
Fotók: mti/Illyés Tibor, ars-sacra.hu