Szünetel a kompátkelés a Krím félszigetnél

A Novosztyi Krima című ukrán hírportál értesülése szerint a krími oldalon végzett hidrotechnikai munkálatok mellett hátráltatja a közlekedést az is, hogy lejárt a szerződése a Kercsnél szolgáló két, nagy befogadó képességű görög komphajónak, s azok hamarosan visszatérnek Görögországba.
 
Az Ukrajnától tavaly elszakadt Krím és a dél-oroszországi Krasznodari terület összekapcsolásához Moszkva hidat tervez építtetni a Kercsi-szoros felett. Az orosz kormány erre a feladatra idén januárban kötött szerződést Vlagyimir Putyin orosz elnök régi szövetségesével és egykori cselgáncsos edzőpartnerével. Az Arkagyij Rotenberg tulajdonában álló Sztrojgazmontazs (Stroygazmontazh, SGM) nevű vállalat által elnyert munka értéke nem haladhatja meg a 212 milliárd rubelt (835 milliárd forintot), és a hídnak 2018 decemberéig el kell készülnie.
 
Az SGM gázvezeték-építési referenciákkal rendelkezik, de még sohasem épített hidat. Egyelőre nem tudni, milyen hosszú lesz a híd – a Krímet Oroszországtól elválasztó Kercsi-szoros szélessége 4 és 15 kilométer között váltakozik.
 
Szergej Akszjonov, a Krími Köztársaság feje keddi sajtóértekezletén arról számolt be, hogy a terület 23 milliárd rubelt (115 milliárd forintot) kap az orosz szövetségi költségvetésből a félsziget és Szevasztopol fejlesztésére. A pénz jelentős részét – mint mondta – az infrastruktúra kiépítésére, utak javítására, valamint új kompok beszerzésére és a kompforgalom fejlesztésére fordítják.