Szupercuki program hétvégére: kaktuszkiállítás a Fűvészkertben

A Magyar Kaktuszgyűjtők Országos Egyesülete különleges kiállítást és szaktanácsadást szervezett erre a hétvégére az ELTE Fűvészkertjébe.

Szeptember 11-13. között, vagyis ezen a hétvégén kaktuszkiállításnak ad otthont a Fűvészkert. Az esemény sztárvendége az Ariocarpus nemzetség, amely arról híres, hogy általában kőnek álcázza magát. Olyankor így néz ki:
 
 
Az Ariocarpus hazája Texas déli részétől Mexikó középső részéig terjed, a mexikói természetvédelmi hatóságok ma már védik az élőhelyüket. Begyűjtésük szigorúan tilos. Annyira, hogy Európában regisztrációs számmal kaphatóak a növények kertészeti termesztésből. Formájuk a kövirózsához hasonló, élőhelyükön a száraz évszakban teljesen a köves-gipszes talajba húzódnak vissza, majd ősszel nyitják 5-6 centiméteres virágaikat, amelyek színe fajtól függően fehér, rózsaszín, sárga vagy lila. Ilyen, amikor nem kő, hanem lila:
 
 
A péntektől vasárnapig tartó rendezvény alatt az Ariocarpus nemzetség szakértői tartanak előadásokat, bemutatva a növények természetes élőhelyeit és a terepi kutatásokat. A program látogatói sok más sivatagi és hegyvidéki szárazságtűrő és pozsgás növénnyel is találkozhatnak a kiállításon, megtekinthetik a Füvészkert különleges trópusi növény gyűjteményeit is. A rendezvény teljes ideje alatt a szervezők szaktanácsadással segítik a kaktusztartás iránt érdeklődőket, a gyerekek pedig kaktuszmagoncok ültetésén keresztül ismerkedhetnek meg a különleges növényekkel. Garantált, hogy ezután a bélyeg-, szalvéta- vagy matchboxgyűjteményüket kaktuszfarmra cserélik.