Szuverenisták néven új szélsőjobboldali frakció jön létre az EP-ben, de a Fidesz nélkül

Szuverenisták néven új szélsőjobboldali frakció jön létre az EP-ben, de a Fidesz nélkül

A Mi Hazánk által bejuttatott EP-képviselő viszont a tagok sorát bővíti majd az újabb szélsőjobbos képviselőcsoportban.

A Fidesz EP-képviselői nélkül alakul új szélsőjobboldali frakció az Európai Parlamentben - írja a hvg.hu a Die Zeit és a Der Spiegel egybehangzó értesüléseire hivatkozva.

Ez alapján az Alternatíva Németországnak (AfD) német nacionalista-jobboldali populista párt Szuverenisták néven frakció létrehozását tervezi. Egy e-mail tanúbizonysága szerint egy párt képviselője az Európai Parlamentben azt kérte, hogy az EP adminisztrációja biztosítson 100 fős helyiséget és étkeztetést az új képviselőcsoport alakuló ülésére június 27-én 10 órára.

Az újdonsült EP-frakcióhoz a következő jobboldalinak tartott pártok is csatlakozhatnak:

A 17 mandátummal bíró AfD-n kívül az SOS Románia (2 mandátum), a spanyol SeAcabó La Fiesta (32), a görög NIHK (1), a lengyel Konfederacja Wolnosc i Niedpodleglosc (6), a szlovákiai Hnutie Republika (2) és a magyar Mi Hazánk Mozgalom (1) Borvendég Zsuzsannával.

Korábban az AfD-t a sorozatos botrányok, orosz és kínai kémkedési gyanú, továbbá a nácizmus relativizálása miatt kitették a jobboldali, populista Identitás és Demokrácia frakcióból. A botrányhős képviselőjük kiebrudalása után a csoport vezető politikusa, a francia Marine Le Pen elutasította visszavételüket.

Megérős a frakcióalakítás, de a hazai kormánypártiak sorsa még kérdés

Az új képviselőcsoportnak a fentiek alapján 7 országból 32 képviselője lesz, ami simán meglesz, mivel a frakcióalapítás feltétele minimum 23 képviselő legalább 7 tagállamból. Jobban megéri így működniük, hiszen nagyobb költségvetési támogatást és több megszólalást kaphatnak, mintha csak független képviselőként tevékenykednének.

Végül a lap emlékeztet, hogy

ezzel az EU-szkeptikus, populista, szélsőjobboldali erők már három frakcióba rendeződnének, ami még inkább töredezetté tenné őket, ahelyett, hogy egységesebbek lennének.

Ráadásul a Fidesz és a KDNP is kilépett az Európai Néppártból, így az ő képviselőik sorsa kapcsán még kérdéses, hogy egyáltalán beülhetnek-e valamelyik EP-frakcióba.

(Címlapkép: Orbán Viktor miniszterelnök érkezik az Európai Unió nem hivatalos csúcstalálkozójára Brüsszelben 2024. június 17-én. Jobbról Havasi Bertalan, a kormányfő sajtófőnöke. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher)