Semjén: Ha Magyar Pétert vagy a Tisza Pártot felveszik a Néppártba, a KDNP kénytelen kilépni

Semjén: Ha Magyar Pétert vagy a Tisza Pártot felveszik a Néppártba, a KDNP kénytelen kilépni

Orbán Viktor miniszterelnök helyettese, egyben a KDNP feje rögzítette azt is, hogy az ő pártja 80 éves, míg Magyaré csak 80 napos.

Ha Magyar Pétert az Európai Néppárt (EPP) frakciójába, vagy pártját felveszik az EPP-be, akkor a KDNP kénytelen távozni az Európai Néppártból - jelentette be Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes pénteken Budapesten.

A KDNP elnöke és Hölvényi György, a KDNP egyetlen európai parlamenti képviselője a Karmelita kolostorban tárgyalt Manfred Weberrel, az Európai Néppárt elnökével, majd ezt követően a sajtó képviselőinek elmondta: nagyon őszinte és korrekt beszélgetést folytattak, amelyen sok kérdést érintettek.

A kormánypárti politikusok világossá tették:

Magyar Péter személye a KDNP számára elfogadhatatlan, felvételét nem tudják elfogadni a frakcióba, a Tisza Pártot pedig az Európai Néppártba.

A kereszténydemokrata Semjén Zsolt ugyanakkor azt is fontosnak tartotta kiemelni, hogy

a KDNP-nek nyolcvanéves története van, a Tisza Pártnak pedig nyolcvan napos.

Semjén azt is felelevenítette, hogy a KDNP az Európai Néppárt mindkét korábbi elődjénél teljes jogú tag volt. Előbb Antall József egykori miniszterelnök, utóbb Helmut Kohl egykori német kancellár invitálta a kisebbik magyar kormánypártot az EPP elődszervezeteibe.

Mint ismert, a vasárnapi EP-választáson a Fidesz-KDNP 42,6 százalékos, míg a Tisza Párt 42,7 százalékos eredmény ért el, ennélfogva 11, illetve 7 mandátumot szerezve az EP-ben.

Emlékezetes, a Fidesz valamennyi EP-képviselőjével még 2021-ben lépett ki a Néppárt képviselőcsoportjából, miután alapszabály-módosításra került sor, amivel nem értettek egyet. Akkoriban Manfred Weber EPP-vezető úgy nyilatkozott, hogy a Fidesz az elmúlt években eltávolodott az Európai Néppárt kereszténydemokrata értékeitől, és a magyar párt már nem ugyanazon az alapokon áll, mint kezdetben az európai pártcsoport alapítói.

Címlapkép: Semjén Zsolt, a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) elnöke, miniszterelnök-helyettes (j) fogadja Manfred Webert, az Európai Néppárt (EPP) elnökét (k) Hölvényi György, a KDNP európai parlamenti képviselője és alelnöke (b) társaságában a Karmelita kolostorban 2024. június 14-én. MTI/Miniszterelnökség/Botár Gergely