A kormány döntése miatt, sokkal nehezebb az iskolakezdés a szülők számára

A kormány döntése miatt, sokkal nehezebb az iskolakezdés a szülők számára

Miután a magyar cafeteria-rendszerből kikerült a cégek által nyújtott iskolakezdési támogatás, jelentős mértékben csökkent ez a fajta dotáció. Míg egy elsős gyereknek több mint 30 ezer forintba kerül az iskolakezdés, addig egy egyetem előtt álló fiatalnál ez akár 65 ezer forint is lehet – derül ki a GKI által, az eMAG megbízásából végzett legfrissebb felmérésből.

A Napi.hu portál összesítése szerint, míg a kormány meg nem kurtította a cafeteria-rendszert, addig akár 20-40 ezer forintnyi támogatáshoz is hozzájuthattak a szülők a szeptemberi sulikezdés előtt. Az ICT Európa Holding, amely közel 300 kkv-nak nyújt adótanácsadási szolgáltatást, azt tapasztalta ebben az évben, hogy

idén néhány kivételtől eltekintve teljesen eltűnt a cégek bérszámfejtéséből ez a béren kívüli juttatási forma.

Ennek a legfőbb oka az volt, hogy a kormányzat úgy döntött, hogy 2019. január 1-től kikerült a kedvezményesen adható juttatások közül az iskolakezdési támogatás. Ettől az évtől kezdve jóval drágábban nyújthatják a cégek az alkalmazottaiknak ezt a dotációt, mivel a munkabérrel megegyező kulccsal adózik.

Ha a nettó összegből indulunk ki, akkor idén megduplázódott az iskolakezdési támogatás után fizetendő adók és járulékok összege. Tavaly még a nettó összeg után 40,71 százalék, míg idén 78,95 százaléknyi adót és járulékot kell bevallani.

Az iskolakezdési támogatás a bruttó minimálbér 30%-áig adható, vagyis idén 44 700 forintot jelenthetne a családoknak egy gyerek után, azonban erre egyre ritkábban kerül sor.

Szerencsére egyes településeken előfordul, hogy az önkormányzat segít egyszeri iskolakezdési támogatással a diákoknak és szüleiknek – van, ahol az alacsony jövedelmű családok, máshol minden helyi diák számíthat néhány ezer forintos juttatásra.

Több tízezer forintba kerül az iskolakezdés

A GKI által, az eMAG megbízásából végzett augusztusi felmérés szerint egy alsó tagozatos diák esetében átlagosan 32 ezer, egy felsős esetében 37 ezer, gimnazista esetében 42 ezer, egyetem előtt pedig körülbelül 65 ezer forintot költenek a szülők gyermekenként a tanév elején.

A műszaki cikkekre tervezett összeg esetén az általános iskolásoknál 10-20 ezer forint közé, a gimnazisták és szakiskolásoknál 20-30 ezer forint közé esik ez az érték. Az egyetemista korú szülők közel fele látja úgy, hogy

100 ezer forint alatt nem tudja megoldani az ilyen típusú eszközök beszerzését.

Sajnos éppen emiatt több szülő is személyi kölcsönhöz fordul annak érdekében, hogy meg tudja teremteni gyermekének a megfelelő feltételeket. 

Mostantól kizárólag a kormány döntheti el, hogy ki lehet iskolaigazgató

Hivatalosan szeptember 2-án becsöngetnek a magyar iskolákban. A kormányzatnak köszönhetően rengeteg módosítás történt a köznevelési törvényben, ám ezek a változtatások óriási felháborodást váltottak ki, főleg azok után, hogy ismételten kihagyták a szakmai szervezeteket az egyeztetésekből. A július elején elfogadott köznevelési törvény miatt, elsőként 40 civil szervezet tiltakozott, akik aztán át is adtak egy petíciót, amelyet csak az ellenzéki képviselők vettek át.