Tárgyalás nélkül záratna börtönbe embereket Nicolas Sarkozy

Nicolas Sarkozy szerint a hatóságoknak lehetőséget kell biztosítani arra, hogy a terrorista gyanús elemeket mindenféle jogi procedúra nélkül börtönbe zárhassák, így akadályozva meg, hogy végigvihessék az akcióikat, írja az Express.

Hozzátette, hogy szerinte egy speciális "terror-bíróságot" is föl kellene állítani, ami csak az ilyen ügyek kivizsgálásával foglalkozik:

"A terror elleni harc megköveteli, hogy az ezzel kapcsolatos jogi döntéseket szakértő bírák hozzák meg."

Szerinte minden francia állampolgárt, aki valamilyen módon köthető a terrorizmushoz - iszlamista honlapokat látogat, radikális nézeteket vall(!), vagy hirdet - megelőző jelleggel őrizetbe kellene venni a hatóságoknak.

A politikus azután állt elő a meglehetősen paranoid ötlettel, hogy a francia rendőrség nemrég nyilvánosságra hozta:

15 ezer, potenciálisan radikalizálódott állampolgárt tartanak számon.

Manuel Valls miniszterelnök bevallotta, hogy a közelmúltban 5000-rel nőtt a lehetséges terroristák száma Franciaországban.

Sarkozy bejelentésével egyértelműen a jövő évi elnökválasztási kampánynak szólt, azon belül is a szélsőjobboldalinak titulált Nemzeti Front szavazóit, vagy a velük szmipatizáló bizonytalanokat igyekezett megszólítani.

Kérdés azonban, hogy a hatóságok, jogi procedúra híján vajon milyen alapon döntenék el, hogy ki számít radikálisnak, és ki mindenkire húzhatnák majd rá a vizes lepedőt, ha éppen a hatalomnak nem tetsző megnyilvánulások elhallgattatásáról lesz szó. (Legkésőbb a Magyar Gárda sorozatos betiltása óta tudjuk, hogy milyen hatékony eszköz is a terrorizmus örve alatt bevezetett a törvény betűje az állampolgári engedetlenség, illetve szerveződés letörésére. - a szerk.)

A volt elnök arra sem tért ki pontosan, hogy ki nevezné ki az általa felvázolt különleges bíróság tagjait, és azok milyen kritériumok alapján, milyen jogi keretek között hoznának ítéletet.