Teplán István: oligarcháknak nem érdemes pártot csinálni, mert nekik már van

Teplán István: oligarcháknak nem érdemes pártot csinálni, mert nekik már van

Teplán Istvánt társadalomtudóst, a Közép-európai Egyetem (CEU) alapítóját és korábbi rektorhelyettesét a közélet jelenlegi helyzetéről, az ellenzéki összefogásról és előválasztásról kérdeztük, de szóba került a nagy port kavart Pegasus-ügyként elhíresült lehallgatási botrány is.

Az ellenzéki előválasztás kapcsán elmondta, napi szinten ugyan nem követi, de rettenetesen fontosnak tartja, mivel ez kibillentheti a letargiából az embereket, főleg egy olyan országban, ahol gyakorlatilag az összes demokratikus intézmény kiüresedett: noha van Parlament, de régóta nem eredeti funkciója szerint működik, a Nemzetbiztonsági bizottság, amelynek ellenőriznie kéne, hogy törvényesen folynak-e a dolgok, de mégsem teszi meg, hiába hivatkozik rá Varga Judit igazságügyi miniszter.

Azt gondolom, hogy az előválasztás egy kicsit újra megtanítja az embereknek, hogyan kell élni a demokratikus jogaikkal

- mondta.

Előválasztás 2021: az 50 hivatalos jelöltből 27 a Jobbik frakciójába ülne be 2022-ben

Az Országos Előválasztási Bizottság 2021. július 28-i ülésén 50 egyéni képviselőjelöltet vett nyilvántartásba, és itt már feltüntették azt is, hogy az egyes jelöltek melyik parlamenti frakcióba ülnének be, amennyiben 2022 áprilisában mandátumot szereznek az országgyűlési választásokon. Az ellenzéki előválasztás regisztrációs szakasza a héten kezdődött el, azaz hivatalosan is lehet jelezni az indulási szándékot, erre augusztus 15-ig van ideje a jelölőszervezeteknek.

Teplán István hozzátette, reméli, hogy az előválasztás nem úgy fog zajlani, hogy mindenki már előre eldönti hogy kire fog szavazni, hanem megnézi a jelölteket és annak alapján hozza meg döntését. Leszögezte, az rendkívül fontos, hogy a jelöltek feddhetetlenek legyenek, akiről pedig kiderül, hogy mégsem az, azt a politikai közösségnek azonnal ki kell zárnia soraiból.

A Pegasus-botránnyal kapcsolatban kifejtette, előbb vagy utóbb úgyis ki fog derülni, hogy ki rendelte meg ezeket a lehallgatásokat.

Lehallgatási botrány: folyamatban van egy nyomozás, de Polt Péter többet nem árult el

Ahogyan megírtuk, az Országgyűlés Honvédelmi és rendészeti bizottságának következő ülésére az ellenzéki képviselők, Vadai Ágnes, Lukács László és Harangozó Tamás kezdeményezik Pintér Sándor és Hajdu János, a TEK főigazgatójának meghallgatását. Az Országgyűlés Honvédelmi és rendészeti bizottságának következő ülésére az ellenzéki képviselők, Vadai Ágnes, Lukács László és Harangozó Tamás kezdeményezik Pintér Sándor belügyminiszter és Hajdu János, a TEK főigazgatójának meghallgatását - tudta meg a hvg.hu.

A szociológus szerint az ellenzéki pártok nagyon sokat tanultak 2018 hibájából.

Úgy gondolja,

a Jobbik ahelyett, hogy egy bizonyos rétegre koncentrálna, most valóban az egész országra figyel, ezért is hívja magát néppártnak.

Teplán szerint ez nagyon fontos, mivel az elmúlt 15-20 évben a pártok nem igazán foglalkoztak a hétköznapi emberek problémáival. Megjegyezte, Magyarországon 2,5 millió ember él szegénységben, tehát bőven van kire figyelni. 

"Ezért érdemes szerintem politizálni, oligarcháknak nem érdemes pártot csinálni, mert nekik már van"

- fogalmazott sarkosan a CEU egyik alapítója.