Lehallgatási botrány: folyamatban van egy nyomozás, de Polt Péter többet nem árult el

polt
Polt Péter legfőbb ügyész a Magyar Jogász Egylet Értékek és intézmények a tízéves alaptörvényben című konferenciáján a Kúria dísztermében 2021. június 25-én.
Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Ahogyan megírtuk, az Országgyűlés Honvédelmi és rendészeti bizottságának következő ülésére az ellenzéki képviselők, Vadai Ágnes, Lukács László és Harangozó Tamás kezdeményezik Pintér Sándor és Hajdu János, a TEK főigazgatójának meghallgatását.

Lehallgatások: Jakab Péter és a Honvédelmi bizottság ellenzéki tagjai sem engedik futni a belügyminisztert

Az Országgyűlés Honvédelmi és rendészeti bizottságának következő ülésére az ellenzéki képviselők, Vadai Ágnes, Lukács László és Harangozó Tamás kezdeményezik Pintér Sándor belügyminiszter és Hajdu János, a TEK főigazgatójának meghallgatását - tudta meg a hvg.hu. Ennek oka továbbra is a Pegasus nevű kémszoftver magyarországi, kormányzati felhasználása körül kialakult botrány, amire a magyar kormány a mai napig nem adott egyenes válaszokat.

A Jobbik miniszterelnök-jelöltje néhány napja a Pegasus-ügy után érdeklődött a belügyminiszternél, a kémprogrammal kapcsolatban több dokumentumon átívelő kérdéssort nyújtott be. A magyar néppárt miniszterelnök-jelöltje többek között azt akarta megtudni, hogy kiket, miért, hányszor hallgattak le, illetve hogy kik jutnak hozzá a hallgatózás során szerzett adatokhoz?

Jakab Péter reagált Pintér "válaszára": a kormány lehallgat, a Fidesz meg falaz neki

Ahogyan ma megírtuk, az Országgyűlés Honvédelmi és rendészeti bizottságának következő ülésére az ellenzéki képviselők, Vadai Ágnes, Lukács László és Harangozó Tamás kezdeményezik Pintér Sándor belügyminiszter és Hajdu János, a TEK főigazgatójának meghallgatását. A Jobbik miniszterelnök-jelöltje néhány napja a Pegasus után érdeklődött a belügyminiszternél, a kémprogrammal kapcsolatban több dokumentumon átívelő kérdéssort nyújtott be.

 

Pintér aztán válaszában közölte Jakab Péterrel, hogy a kérdésekre kizárólag az Országgyűlés Nemzetbiztonsági bizottságának zárt ülésén van lehetősége válaszolni. Ezt azonban saját párttársai távolmaradásukkal bármikor bojkottálhatják, így borítékolható, hogy ott sem fogunk választ kapni semmire.

Mesterházy Attila, az MSZP országgyűlési képviselője még július 20-án fordult szintén írásbeli kérdéssel Polt Péterhez, amiben arra volt kíváncsi, hogy kíván-e eljárást indítani az elhíresült Pegasus kémszoftver ügy kapcsán.

A legfőbb ügyész augusztus 4-i keltezésű válaszában mindössze annyit árult el, hogy a Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészség jogosulatlan titkos információgyűjtés bűntettének gyanúja miatt nyomozást folytat. Ráadásul - mint a Központi Nyomozó Főügyészség sajtóközleményéből kiderült -, Polt Péter nem hivatalból indított nyomozást, hanem több feljelentés nyomán.

Mindezek fényében kijelenthető, hogy az összevissza hablatyoló fideszes politikusokhoz hasonlóan a legfőbb ügyész is mismásol az utóbbi évek egyik legsúlyosabb lehallgatási botránya, a Pegasus-ügy kapcsán.