Terjeszkedés: Mészáros Lőrinc cége boszniai cementgyárat vásárolt

Terjeszkedés: Mészáros Lőrinc cége boszniai cementgyárat vásárolt

A Mészáros Csoport tulajdonába került a Lukavac Cement d.o.o. Ezzel a horvátországi, romániai, ausztriai és németországi érdekeltségei mellett tovább bővítette külföldi jelenlétét a cégcsoport, amely ezúttal Bosznia-Hercegovinában folytatta terjeszkedését. Maga a felcsúti nagyvállalkozó is megszólalt.

Újabb sikeres akvizícióval zárja az évet a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Talentis Group Zrt., amely leányvállalatával, a Talentis International Construction Investments Kft.-vel sikeresen teljesítette az októberben aláírt adásvételi szerződésben foglalt zárási feltételeket. Ennek megfelelően 2023. december 21-én véglegesítette és zárta az osztrák Asamer Baustoffe AG tulajdonában lévő Lukavac Cement d.o.o. társaság felvásárlását - közölte a cég az MTI-vel pénteken.

A tranzakciónak köszönhetően horvátországi, romániai, ausztriai és németországi érdekeltségei mellett sikeresen tovább bővítette külföldi jelenlétét a Mészáros Csoport, amely ezúttal Bosznia-Hercegovinában folytatta terjeszkedését

- írta a társaság,

A felcsúti nagyvállalkozó tulajdonában lévő Talentis Group Zrt., a júliusban aláírt szándéknyilatkozat értelmében kizárólagos jogot szerzett ahhoz, hogy az Asamer Baustoffe AG 100 százalékos tulajdonában lévő Lukavac Cement d.o.o. leányvállalatának megvásárlásáról tárgyalásokat kezdeményezzen. A teljes tranzakció 2023. december 21-én, az átvilágítási folyamat befejezésével és a szerződési feltételek teljesítésével, a szerződés aláírásával végleg lezárult.

"Örömmel tölt el, hogy a Mészáros Csoport tovább növeli külföldi leányvállalatai számát, amelynek köszönhetően ma már nem csak a hazai piacon folytatunk sikeres üzleti tevékenységet. A Lukavac Cement d.o.o. egy olyan stabil lábakon álló, biztos eredménytermelő képességű iparvállalat, amelynek felvásárlása nagyban hozzájárul a hazai alapanyag ellátási gondok mérsékléséhez is. Célkitűzésünk, hogy a társaság az építőipari ágazatban erős alapot biztosítson a cégcsoportunk számára a növekedéshez. A jövőben is folyamatosan keressük az új lehetőségeket a hazai és nemzetközi piacon"

- nyilatkozta a tulajdonos Mészáros Lőrinc.

Az építőiparhoz szorosan kötődő Lukavac Cement d.o.o. cementgyártó vállalatot 1974-ben alapították, és 2001-ben az osztrák Asamer csoport sikeresen privatizálta. A cementgyár éves termelési kapacitása 700 ezer tonna klinker és több mint egymillió tonna cement. A vállalat 50 százalékos részesedéssel rendelkezik a Vijenac mészkőbányában, amely más üzemeknek és építőipari vállalatoknak is szállít adalékanyagot. A vállalat 2014-ben készbeton gyártásával bővítette tevékenységét. A betonüzemek Szarajevóban és Banja Lukában találhatók - áll a közleményben.

Címlapkép: Nagy István agrárminiszter, Makai Szabolcs, a Talentis Agro Zrt. vezérigazgatója, Mészáros Lőrinc, a Mészáros-csoport tulajdonosa és ifj. Mészáros Lőrinc (j-b) (MTI)