Terrortámadást hiúsítottak meg Franciaországban

A rendfenntartó erők ellen irányuló fegyveres támadást hiúsítottak meg a múlt héten Orléans térségében a francia hatóságok.

Cazeneuve elmondta, hogy a belbiztonsági szolgálat, a DGSI emberei akadályozták meg a terrortámadást, két embert elő is állítottak és meg is gyanúsítottak.

A tárcavezető tudatta: két francia állampolgárról van szó. Egyikük húszéves és eddig ismeretlen volt a rendőrség számára, a másik 24 éves és már volt dolga a bűnügyi igazságszolgáltatással.

Rendőrségi források azt is elárulták, hogy az egyik férfi marokkói, a másik pedig togói származású.

Mindkét gyanúsított kapcsolatban állt egy Szíriában tartózkodó francia férfival, akiről az eljárás folyamán igyekeznek kideríteni a hatóságok, hogy ő rendelte-e el, hogy a két elfogott férfi terrortámadást hajtson végre.

Egyikük ugyanis beismerte, hogy katonák, csendőrök, rendőrök és más állami tisztviselők ellen terveztek támadást.

Bernard Cazeneuve méltatta a rendfenntartó erők munkáját, akik 2013 óta elmondása szerint már tíz terrortámadást hiúsítottak meg szerte Franciaországban.

Németországban egy tucat terrorista-gyanús személynek veszett nyoma

Németországban nyoma veszett nagyjából egy tucat embernek, akik szíriai menedékkérőnek adták ki magukat, és az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezet által hamisított útlevéllel rendelkeznek, éppen úgy, mint a novemberi párizsi terrortámadások két elkövetője - írta kedden a Bild című német lap kormányzati forrásokra hivatkozva.

A beszámoló szerint egy külföldi titkosszolgálat nemrégiben megküldte a német és az osztrák hatóságoknak több száz úgynevezett "igazi hamis" szíriai útlevél számát. Az elnevezés onnan ered, hogy az IÁ a még 2013-ban elfoglalt szíriai Rakkában eredeti, de kitöltetlen útleveleket zsákmányolt, amelyeket hamis személyazonosító adatokkal töltöttek ki, a dokumentumok így egyszerre eredetiek és hamisak. Érvénytelenek is, hiszen a szíriai hatóságok nem vették nyilvántartásba őket kiadott útlevélként, ezt azonban nem veszi észre senki Európában, mert a Bassár el-Aszad szíriai elnök fennhatósága alatt működő hatóságok nem működnek együtt az európai partnerekkel, ezért nem lehet ellenőrizni az adatokat.