Az Orbán-érából származik a Tiborcz-cég sarának zöme

Polt újra nyomozást indított, bár az előzőt „bűncselekmény hiányában” megszüntették.

Összesen 35 projekt átszámítva 13 milliárd forintnyi uniós támogatásának visszafizetését javasolja a Tiborcz-botrányban az Európai Unió csalás elleni hivatala, az OLAF. A 43,7 millió eurós összegből 43,2 millió euró már Orbán Viktor uralmának idejére esik – tudta meg a 24.hu.

Az OLAF a 2009 szeptemberében, valamint 2012 decemberében épületenergetikai fejlesztések és a közvilágítás korszerűsítése tárgyában, illetve 2014 szeptemberében a közvilágítás energiatakarékos átalakítása címen kiírt pályázatokat vizsgálta.

A portál úgy tudja, 2009-ben három esetben találtak szabálytalanságokat, például nem minden pályázót értesítettek a felhívás tartalmának lényeges megváltoztatásáról.

Az ominózus G-nap előtt, 2012 decemberében kiírt pályázatokról a 24.hu azt írja, a vizsgálat során alkalmatlan ajánlatok befogadása, a LED-lámpák feltételezett élettartamáról szóló fals dokumentáció is előkerült. Azt is kifogásolják, hogy 15 évre fix áron kellett szerződni a fenntartásra, holott reálisabb lett volna piaci áron szerződni. Mint arról korábban írtunk, a Simicska Lajos-féle Közgép egyik leányvállalata, az E-OS Energiakereskedő Zrt. révén tulajdonos volt az Eliosban, de ők 2013 nyarán kiszálltak a cégből.

Később az OLAF már konkrét csalási sémát említ. A 24.hu szerint a költségvetést kamu adatokkal feltornázták (túlszámlázás), majd a pályázatot úgy irányították, hogy a nyertes kapcsolatban álljon az önkormányzatoknak ugyanebben a pályázatban tanulmányt író céggel.

Mint korábban mi is megírtuk, Orbán Viktor vejének, Tiborcz Istvánnak jó ismerőse, Hamar Endre egyszerre volt a tulajdonosa egyfelől annak a Sistrade Kft.-nek, mely segített az önkormányzatoknak a pályázat kiírásában, másfelől a pályázatokat (többek közt Szekszárdon, Mezőhegyesen, Hévízen, Kalocsán) elnyerő Eliosban többségi tulajdonnal rendelkező Green Investments & Solutions Kft.- nek is. Az OLAF legfőképp ezt a korrupciós összefonódást kifogásolta.

A Fideszben eddig Isten bizony nem tudták, hogy a G-nap előtt két évvel a Közgép benne volt az Eliosban

Hírportálunk tegnapelőtt közölt átfogó összeállítást a Tiborcz István nevével összefonódott Elios korrupciós botrányáról. Akkor visszatekintettünk a cég, így annak tulajdonosai, Orbán Viktor veje és az ő iskolatársa-barátja-üzlettársa, Hamar Endre üzleti múltjára. Az Elios Zrt. előéletéről annyit, hogy Tiborcz István Erdei Bálinttal közösen alapított négy céget még 2009-ben, melyek azután beolvadtak az ES Holding Zrt.-be.

Orbán vejének és Hamar Endrének kapcsolata nem új keletű: iskolatársak voltak, majd 2010-ben közösen megalapították a Hamar & Tiborcz Jogi és Gazdasági Tanácsadó és Szolgáltató Kft.-t. Hamar 2014-ben eladta a Green Investments & Solutionst Tiborcznak, aki 2015-ben adta tovább azt a másik jó barátjához, üzlettársához tartozó West Hungária Baunak, melyben korábban Orbán veje maga is tulajdonos volt.

Az Elios a szakmányban elnyert beruházásokból olyan jól prosperált, hogy tulajdonosainak 2014-ben és 2015-ben másfél milliárd forint osztalékot fizetett ki.

Az OLAF jelentése alapján tehát a visszafizetni javasolt uniós pénzek így alakulnak:

  • 2009-es kiírás: 0,5 millió euró,
  • 2012. decemberi kiírás: 29 millió euró,
  • 2014. szeptemberi kiírás: 14,2 millió euró.

A 24.hu egy informátora attól tart, a balhét nem Orbán vejével, hanem Hamar Endrével akarják elvitetni. Annak ellenére, hogy a piacon úgy tudják, a korrupciós összefonódás értelmi szerzője nem Hamar.

Kora délután a Pest Megyei Ügyészség azt közölte, elrendelték a nyomozást az Elios ügyében, ennek során a Nemzeti Nyomozó Iroda jár el. Korábban a fideszes Polt Péter hivatala már indított eljárást az Elios ügyében, de azt bűncselekmény hiányában egy év után megszüntették.

Titkolózik az Orbán-kormány

A 4-es metró korrupciós botrányáról szóló jelentést 2016. december 14-én küldte meg Miniszterelnökségnek, melyről 2017. január 16-án tartott sajtótájékoztatót Csepreghy Nándor államtitkár, magát a jelentést pedig február 3-án hozták nyilvánosságra.

A tavaly karácsony előtt kelt, Tiborcz-botrányról szóló jelentés részleteit idén január 12-én szivárogtatta ki a Wall Street Journal, ám most a botrányban érintett személy apósa, Orbán Viktor nem szorgalmazza a közvélemény tájékoztatását.