Titkos pályázaton lehetett felkerülni a délvidéki 11 milliárdos listára?

Az N1TV stábja a két héttel ezelőtti riport után visszatért Délvidékre, ahol ismét kínos részletek derültek ki a 11 milliárdos listáról. 

Április végén írtunk arról, hogy a "Vajdasági magyar közösségek terület- és gazdaságfejlesztési stratégiája" címet viselő, a VMSZ által kidolgozott koncepcióhoz kapcsolódóan összeállítottak egy táblázatot is, amelyben konkrét cégekhez (azok vezetőit is megnevezve) rendelt kedvezményes kölcsön összegek szerepelnek. Holott nemhogy pályázatot nem hirdettek ezekre az összegekre, de még az azok elosztására hivatott Vajdasági Magyar Közösségfejlesztési Központ sem állt fel.
 
A listán több, a VMSZ-hez közvetlenül köthető személyre, illetve vállalkozásra bukkanhatunk. Többek közt Bunford Tibor szabadkai VMSZ-elnök cégére, és a fiára, illetve Kern Imre államtitkár testvérének cégére. Sőt még két offshore hátterű vállalkozásra is. A dokumentumban szereplő 38 vállalkozás mintegy 11 milliárd forintnyi kedvezményes kölcsönt kaphat.
 
Volner János, a Országgyűlés Vállalkozásfejlesztési Bizottságának elnöke kedzeményezte, hogy az ügy kivizsgálása érdekében a testület hallgassa meg Pásztor Istvánt, a Vajdasági Magyar Szövetség elnökét. 
 
A Felderítő két héttel ezelőtt már járt Délvidéken, hogy utánanézzenek, mi igaz a történetből. Pásztor István, akkor azt nyilatkozta nekik: a lista valóban létezik, ám azon sok olyan válallkozó is szerepel, akiknek "semmi közük" a VMSZ-hez. A politikus nem tagadta azt sem, hogy az érdekes körülmények között, titokban készült dokumentumot Orbán Viktor is látta. Az erre vonatkozó kérdésre azt válaszolta: "Erről kérdezzék meg őt!
 
A Felderítő most több, a dokumentumban szereplő cég vezetőjét is megkereste. Volt, aki nem állt szóba velük, ám egyikük azt állítja: "voltak ilyen pályázatok", ezen kellett indulniuk, hogy felkerülhessenek a listára. Ám ezt soha, sehol nem hirdették meg... hacsak nem, a VMSZ belső köreiben, hiszen Kumi Róbert azt is elismeri, hogy a párt tagja.