Titokban már lezajlott a várva várt Petry-Le Pen találkozó

Az Alternatíva Németországnak (AfD) és a francia Nemzeti Front elnök asszonyai úgy tűnik engedtek a pártjaikban egyre erősödő, együttműködést szorgalmazó hangoknak és júliusban Strasbourg környékén megejtették azt az informális megbeszélést, amitől mind a radikális jobboldal, mind a szenzációra éhes liberális média oly sokat várt.

Ugyan a találka ténye elméletileg biztos, túl sok minden nem derült ki arról, milyen konkrétumok kerültek szóba Frauke Petry és Marine Le Pen között.

A Stern cikke idézi a Nemzeti Front egyik névtelenségbe burkolózó képviselőjét, aki úgy fogalmazott:

a két vezető "politikai barátságot kötött" a megbeszélésen és "mindketten a párbeszéd folytatását és fokozását határozták el".

Az AfD részéről ugyanakkor senki sem volt hajlandó megerősíteni az értesüléseket.

Hozzátehetjük, hogy amennyiben született is valamiféle megállapodás, annak sok látszatja egyelőre nincs, aminek az is oka lehet, hogy mindkét pártban, de elsősorban az AfD-ben vannak olyan politikusok, akik nem néznének jó szemmel egy hasonló közeledést, attól tartva, hogy a saját negatív megítélésükre még a másik alakulat negatív sajtója is ráerősítene.

Le Pen szívesen találkozna Petryvel - Lesz-e Nemzeti Front-AfD csúcs?

Egyes politikusok egy ideje már lebegtetik, hogy a Nemzeti Frontnak és az AfD-nek vezetői szinten kellene összeülnie egy eszmecserére. Az ötlet eltérő sikert aratott a két párton belül, van aki örült neki, van aki nem annyira. Összeállításunkban áttekintjük, mi lehetne közös alap a két erő esetleges kooperációja során, és milyen kérdésekben különbözik az álláspontjuk.