Több ezer diák külhoni utazását lehetetleníti el idén is a kormány

Tavaly állami garancialevelet kellett volna lobogtatnia annak, aki nyert a Határtalanul! programon és ősszel kirándulni akart menni, mivel a lebonyolításért felelős Emberi Erőforrás Támogatáskezelő (EMET) november elejéig nem tudta kiutalni az elnyert támogatást. Idén

„csak Kiskunhalasról és környékéről kétszáz gyerek maradhat idén otthon, pedig ők már az előleget is összegyűjtötték. De úgy tűnik, hogy 15 év után idén először Kalocsáról és környékéről sem fog elmenni senki Székelykeresztúrra, 170 hetedikes marad otthon. Azt pedig nemcsak vérlázítónak, hanem súlyos dilettantizmusról árulkodónak tartom, hogy egy kiskunhalasi tanárnak nemrég azt mondták az EMET telefonos ügyfélszolgálatán, hogy az 1848-49 köré szervezett, tematikus október 6-i kirándulásukat is tegyék át máskorra, mert addig biztosan nem lesz pénz!”

 – mondta tegnap a parlament rendkívüli ülésén a jobbikos Szávay István a kormány által egekig magasztalt Határtalanul! Program körüli súlyos problémákra utalva.

Szávay

a felelősök megnevezését és menesztését követelte

a program idei évben is botrányos működéséért, illetve felszólította a minisztériumot, hogy bírálják el végre az egyébként is későn kiírt pályázatokat.

A Balog Zoltán emberi erőforrás miniszter helyett válaszoló Rétvári Bence államtitkár cinikusan megjegyezte:

„nem kell botrányról beszélni ott, ahol nincs”.

Rétvári hozzátette, hogy a pályázatok kiírását csak a szakközépiskolák esetében halasztották el - pedig ha valaki rátéved az EMET honlapjára pontosan láthatja, hogy az összes pályázat minimum két hónapos csúszással lett tavalyhoz képest kiírva. A legfontosabb kérdésekre, hogy a minisztérium mikorra lesz hajlandó végre elbírálni a pályázatokat és ki a felelős a csúszásokért az államtitkár egyszerűen még válaszolni sem volt hajlandó.

Ehelyett elmondta, hogy szerinte idén 1,227 milliárd forintot fognak majd kiosztani a program keretén belül, ami 200 millióval több, mint a tavaly kiosztott összeg. Ha azonban ez igaz, akkor azt jelenti, hogy tavaly hiába állt a program rendelkezésére 1,5 milliárd forint, ennek a harmadát nem tudták kiosztani, mert kevés volt a beérkezett pályázat. Ennek oka egyes vélemények szerint éppen a bizonytalan pályázati struktúrában keresendő, hisz a támogatások felhasználhatóságának kezdete hiába szeptember 1., ha

az érintettek pénzt novemberig nem látnak.

Előfinanszírozni pedig nem mindenki tudja a kirándulásokat, így a bizonytalanságok miatt sokan be sem adják a támogatási igényt.

Dúró Dóra, Vona Gábor és Szávay István jobbikos országgyűlési képviselők még 2010. július 5-én nyújtották be magyarországi iskolások határon túli magyarlakta területekre irányuló osztálykirándulásainak egységes állami támogatását célzó javaslatukat, melynek megvalósítása a Jobbik kiemelt vállalása volt. A Fidesz-KDNP azonban parlamentben e kezdeményezést leszavazta és saját, egy nappal később, azaz július 6-án benyújtott, tartalmilag a jobbikossal megegyező javaslatát fogadta el.

A Határtalanul! Program lebonyolítását 2014 januárjáig a kormány nemzetpolitikai támogatásait osztó Bethlen Gábor Alap végezte, akkor azonban átadták az EMET-nek, 465,3-500 millió forint között mozgó addigi keretösszegét pedig jelentősen megemelték. E 2014-ben 1,5 milliárdos sem volt és az idén csökkentett, 1,227 milliárd forintos keret sem lesz azonban elég arra, hogy Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes ígéretének megfelelően minden hetedikes magyar diák kiutazhasson legalább életében egyszer valamely külhoni magyarlakta területre. Tavaly, a szuperválasztási csúcsévben is csupán 23.480 hetedikes tanuló, tehát messze nem az egy évfolyamnak megfelelő mintegy 100.000 diák tudott állami támogatással külhonba utazni.

Szávay István portálunk megkeresésére elmondta, hogy a Határtalanul! Programra szánt keretösszeg megemelése érdekében minden évben nyújtott eddig be módosító javaslatot, az idei költségvetés esetében 3,5 milliárd forintra emelte volna ezt az összeget, hogy minden diák elutazhasson külhonba.

A jobbikos honatya hozzátette, az Országgyűlés Nemzeti Összetartozás Bizottsága leszavazta javaslatát, de elfogadta a testület fideszes elnökének, Pánczél Károlynak az e keretösszeget 2 milliárd forintra emelő kezdeményezését. „Csakhogy végül ez az emelés sem került be a törvénybe, ennél azonban sokkal súlyosabb probléma, hogy úgy tűnik az 1,227 milliárd forint sincs meg, mert

az EMET még dönteni sem akar a pályázatokról,

hogy ne kelljen utalni, ám ezzel pedagógusok és családok ezreit tartja bizonytalanságban. Csak remélni tudom, hogy ez nem megint valami sundabundázás a pénzügyi jelentések kozmetikázása érdekében vagy Brüsszel miatt. Mi mindenesetre

követeljük a mihamarabbi döntést és a csúszás miatt pórul jártak kártalanítását.

Szerintünk ugyanis megengedhetetlen, hogy e jobb sorsra érdemes, a nemzeti összetartozás tényleges megélését lehetővé tevő programtól a minisztérium késlekedése és pökhendisége vegye el a pályázók kedvét!” – zárta gondolatait a Jobbik alelnöke.

Kovács Dávid Attila