Több száz embert rabolt el Szíriából az Iszlám Állam

Legkevesebb 230 civilt, köztük több mint 60 keresztényt raboltak el az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet fegyveresei.

Az OSDH vezetője, Rámi Abder-Rahmán elmondta, hogy az Iszlám Állam harcosai a héten ellenőrzésük alá vont városban 170 szunnitát és több mint hatvan keresztényt ejtettek foglyul, azzal vádolva őket, hogy együttműködtek a damaszkuszi kormány hatóságaival.
 
A 2011-ben kezdődött szíriai felkelés előtt el-Karjateinben tizennyolcezer szunnita muszlim mellett kétezer katolikus és ortodox keresztény élt. A Damaszkuszba onnan elszármazott és megtelepedett keresztények szerint a közép-szíriai városban azóta nem maradt több, mint háromszáz keresztény.
 
Rámi Abder-Rahmán arról is beszámolt, hogy a dzsihadisták névsor alapján keresték az embereket. A fegyveresek olykor egész családokat is őrizetbe vettek, ha menekülni próbáltak. 
 
El-Karjatein fontos csomópont, amely az Iszlám Állam által ellenőrzött területeket kapcsol össze. Homsz tartomány szélén helyezkedik el, a libanoni határhoz közeli Kalamun településtől keletre. Jelentőségét az adja, hogy az ókori virágzása idején Palmüraként ismert közép-szíriai városba, Tadmurba vezető út mentén fekszik, és ellenőrzése révén csapatokat, továbbá utánpótlást lehet eljuttatni a térségbe.