Több száz gyerek halt meg Jemenben

Az UNICEF szerint az elmúlt tíz hétben a fegyveres viszályban négyszer annyian haltak meg, mint az előtte lévő egy évben.

Az ENSZ Gyermekalapjának (UNICEF) összesítése szerint az elmúlt tíz hétben a fegyveres viszályban körülbelül négyszer annyian haltak meg, mint az előtte lévő egy évben az erőszakcselekményekben: abban az időszakban 74 gyerek vesztette életét és 244 sebesült meg - mondta Haq.

Jemenben négy éve, 2011-ben kezdődött a politikai válság azzal, hogy a tömeges tüntetések miatt lemondásra kényszerült Ali Abdalláh Száleh volt államfő. A politikai ellenlábasok közötti, három évig tartó béketárgyalások nem vezettek eredményre, ami a központi hatalom meggyengüléséhez vezetett.

Jelenleg a síita húszi lázadók harcolnak az új elnök, a konfliktus elől külföldre menekült Abed Rabbo Manszúr Hádi erői ellen. A felkelők visszaszorítása érdekében Szaúd-Arábia nyolc arab ország támogatásával légi hadműveletet indított. A szövetségesek március 26. óta támadják légicsapásokkal a húszik állásait. A polgárháború és az arab koalíció beavatkozása következtében emberek ezrei haltak meg, váltak menekültté saját hazájukban, illetve nélkülöznek napi szinten.