Már más országokból is elrabolhatnak és hazavihetnek törököket, hogy elítélhessék őket

A török légierő által üzemeltetett repülőgépet tartóztattak fel Ulánbátorban.

Veysel Akcayt értesülések szerint lakása előtt hurcolták el péntek reggel és a mongol főváros repülőterére vitték. A török állampolgár 24 éve él Mongóliában, s kapcsolatban áll az Egyesült Államokban - önkéntes száműzetésben - élő Fethullah Gülen mozgalmával, amelyet Ankara fegyveres terrorszervezetnek tekint és felelőssé tesz a 2016. július 15-ei puccskísérletért.

Akcay egy olyan, török-mongol iskolákat működtető oktatási intézmény vezérigazgatója, amelyet 25 éve a Gülen mozgalom alapított. Törökország 2016 óta akarja elérni, hogy Mongólia zárassa be ezeket az iskolákat.

Akcay támogatói Törökországot vádolták, hogy közük volt a feltételezett emberrabláshoz. A Daily Mail brit lap azt írta, hogy

a török légierő által üzemeltetett repülőgépet tartóztatták fel Ulánbátorban.

A mongol külügyminisztérium közleménye szerint az ulánbátori török nagykövetség visszautasította ezt az állítást. Mongóliai jogvédők sürgették országuk vezetőit, hogy intézkedjenek a szerintük politikailag motivált ügyben.

A repülőgép, amellyel a török tanárt ki akarták vinni az országból, a hatóságok feltartóztatták, később azonban, már Akcay nélkül, felszállhatott.

A mongol hatóságok közölték, hogy nem volt tudomásuk az emberrablásról, de az ügyben vizsgálatot indítottak. Battszetszeg Batmunk mongol külügyminiszter-helyettes a török nagykövetség egyik diplomatájával folytatott megbeszélésen hangsúlyozta: ha a gyanú beigazolódna, "az Mongólia szuverenitása és függetlensége elfogadhatatlan megsértését testesítené meg, amit Ulánbátor határozottan elutasít".

Törökországban az elmúlt közel két év alatt több mint

  • 159 ezer embert vettek őrizetbe,
  • legalább 48 ezret pedig előzetes letartóztatásba is helyeztek

azzal a gyanúval, hogy közük lehet a Gülen-hálózathoz és azon keresztül az összeesküvéshez, ami 2016-ban puccsot akart csinálni.

A dpa német hírügynökség szerint a mostanihoz hasonló őrizetbe vételekről számoltak be sajtóforrások a múlt héten Ukrajnából, Koszovóból, Azerbajdzsánból, Gabonból, Pakisztánból és Afganisztánból is.