Törökország tartja kívül a terrort Európán?

Erdogan szerint, ha Ankara elbukik, a terroristák "tűzzel és vérrel" árasztják el a világot.

Az államfő hozzátette: ha ez a fal ledől, a terroristák "tűzzel és vérrel" árasztják el a világot.

Erdogan ennek megelőzése érdekében arra kérte a NATO-tagországokat, hogy lépjenek fel a területükön folytatott terrorpropagandával szemben.

Rámutatott: Ankara mint a terrorizmus egyik áldozata nem tűrheti, hogy a Törökországban tevékenykedő szakadár Kurdisztáni Munkáspárt (PKK), amely egyébként az Európai Unióban is terrorszervezetnek minősül, "kellemesen érezze magát" az EU-ban.

Erdogan néhány államot amiatt is bírált, hogy katonailag támogatják a PKK szíriai ágát, a Népvédelmi Erők (YPG) kurd milíciát.

Az YPG külföldről kapja a fegyvereit, amelyeknek még a sorozatszámát is tudjuk - jelezte a török elnök. Mint mondta: néhány ország azért nem tekinti terrorszervezetnek az YPG-t, mert az is küzd az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadistái ellen.

A törököknek elege van az EU nagyképűségéből

Cavusoglu kifogásolta, hogy a Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) nevű terrorszervezet és a július 15-i törökországi puccskísérlet gülenista összeesküvői és azok támogatói is szabadon tevékenykedhetnek Európa több országában, köztük Németországban is.A török diplomácia vezetője egyúttal hangsúlyozta, hogy népének jogában áll szabadon dönteni a halálbüntetés visszaállításáról.Cavusoglu kifejtette: Brüsszel és Ankara között lehetnek nézeteltérések, de az EU-tagállamoknak Törökországra mint egyenrangú tárgyalópartnerre kell tekinteniük.