Már hazudni sem tud az Orbán-kormány a Gazprommal megkötött "halasztott" fizetésről

Már hazudni sem tud az Orbán-kormány a Gazprommal megkötött "halasztott" fizetésről

Nem tudnak, vagy nem akarnak? 

Az Alfahíren is beszámoltunk arról, hogy Szijjártó Péter magyar külügyminiszter néhány orosz energiaipari oligarchával történt moszkvai egyeztetés után bejelentette, hogy hazánk halasztott részletfizetést kért és kapott a Gazpromtól. 

Az ugyanakkor továbbra sem derült ki, hogy ezt miért kérte az Orbán-kormány Vlagyimir Putyintól, hiszen korábban pont arról szólt a kormánykommunikáció, hogy alacsonyabb áron állapodtak meg tizenöt évre az oroszokkal, mint az előző hosszú távú szerződés ára volt, illetve "megteremtették annak lehetőségét, hogy a világpiaci ármozgásoktól függetlenül
a magyar fogyasztók számára ne növekedjen a gáz ára."

Gyöngyösi Márton, a Jobbik elnöke, EP-képviselője a hír kapcsán arra figyelmeztetett, hogy valószínűsíthetően komoly gazdasági gondokkal küszködik a kormányzat, és Moszkva azzal zsarolja Orbán Viktort, hogyha nem az ő érdekében politizál, teljes árat kér az energiahordozókért - ezzel bedöntve az országot. 

Holoda Attila: nincs elég pénze a kormánynak, ezért kell részben hitelből "lízingelni" az orosz gázt

Mint megírtuk, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Moszkvában jártakor szerda este azt közölte, a Gazprom vezérigazgatója megerősítette hosszú távú elkötelezettségét a Török Áramlat működtetése és a magyarországi szállítások fenntartása mellett, csütörtökön pedig kiderült, hogy aláírták a kedvezőbb, halasztott fizetésről szóló szerződést az orosz óriáscéggel.

Az igazság kiderítése érdekében Tóth Bertalan, az MSZP frakcióvezetője írásban fordult Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszterhez, többek között annak érdekében, hogy kiderüljön:

  • Átverte-e a magyar felet a Gazprom, hogy az ígéretekkel szemben mégis nőtt a magyar fogyasztók számára a gázár?
  • Meg tudja erősíteni a Bloomberg értesüléseit a megállapodás részleteivel kapcsolatban?
  • Valóban 3,5 százalékos kamatban állapodtak meg, mintegy 1,9 milliárd forintos ellenérték tekintetében?
Nagy Márton ugyanakkor még hazudni sem volt hajlandó.

Egyszerűen nem árult el semmit. Az írásbeli válaszában a tárcavezető egy kicsit brüsszelezett, elmúltnyolcévezett. Annyi "konkrétumot" árult el, hogy "a bizonytalanságokkal teli energia-veszélyhelyzet idején Magyarország ellátásbiztonságát a 2021. szeptemberében megkötött hosszú távú gázszerződés és az azóta a Gazprom által biztosított többlet gázmennyiségek egyértelműen garantálják".

Ahogy a régi mondás tartja, ami a Kremlben történt, az a Kremlben maradt.