Továbbra is a bevándorlás haszonélvezője a Fidesz

Még mindig a bevándorlás mozgatja a szavazókat: a Fidesz tovább erősödött, a Jobbik, MSZP, LMP gyengült.

Az MSZP az Intézet méréseinek soraiban még nem volt ennyire alacsony támogatottsági szinten. Az elmúlt hónapok nyertesei a kormánypártok, valamint a Demokratikus Koalíció. A bizonytalanok, valamint a „jövő vasárnapi választásoktól” biztosan távolmaradók rendkívül alacsony aránya szokatlan a kormányzati ciklusok ezen szakaszában - olvasható az elemzésben.

A bizonytalanok arányának csökkenéséből leginkább a kormánypártok profitáltak, visszaszerezték a korábban tőlük elpártoló szavazók egy részét. A teljes választókorú népesség körében a kormánypártok vezetnek 30%-os támogatottsággal, a Jobbik stabilan a második legtámogatottabb erő 16%-kal, míg az előző általános országgyűlési választáson közös listát állító baloldali pártok együttes támogatottsága 14%-ot tesz ki (6% az MSZP, 5% a DK, 1% az Együtt – A Korszakváltók Pártjának és a PM támogatottsága, egy százalék alatt marad a MOMA és a Liberálisok). Az LMP a teljes választókorú népesség 3%-nak támogatását élvezi. A pártpreferenciájukban bizonytalanok aránya 13%, a válaszadást megtagadóké 12%, további 11% pedig – saját bevallása szerint – biztosan nem venne részt egy „jövő vasárnapi” választáson.

A legszűkebb értelmezésben, a biztos szavazók körében 49%-on állnak a kormánypártok, 25%-on a Jobbik. Az MSZP a biztos szavazó pártválasztók 10, a DK 8%-át tudhatja maga mögött. Az LMP-re 4%, az Együttre 2%, míg a PM-re, illetve „egyéb pártokra” legfeljebb 1-1% voksolna - olvasható az Iránytű Intézet elemzésében.