Tragédia Indiában

Az eset kora reggel történt Devgarh településen, ahol több száz zarándok próbált meg másokat megelőzve bejutni a környék egyik templomába. A templom előtt az éjszaka folyamán rengeteg ember gyűlt össze, mintegy 15 kilométeres sort alkottak. A tülekedés akkor kezdődött, amikor a templom kapuit kinyitották, majd a később érkezettek a rendfenntartók közbeavatkozása ellenére törtek előre. 
 
A hatóságok adatai szerint mintegy kétszázezer ember zarándokolt el a templomhoz, hogy részt vegyen a hinduizmus egyik legfőbb istenének, Sivának a tiszteletére rendezendő egyhónapos fesztiválon. Egy rendőrségi tisztviselő szerint a hatalmas tolongásban legalább 11 zarándok meghalt, köztük nyolc nő, és huszonnégyen megsérültek. A sérülteket kórházba szállították.
 
A sűrűn lakott Indiában egyre gyakrabban történnek hasonló tragédiák fesztiválok, illetve zarándoklatok alkalmával. Idén júliusban 27 ember meghalt, amikor egy fürdési rítussal egybekötött dél-indiai hindu fesztiválon tömegpánik tört ki. Ándhra Prades államban több tízezer ember nyomult a folyópartra, hogy megmártózzon, és ekkor haltak meg sokan a tolongásban. 
 
Másfél évvel ezelőtt a közép-indiai Madhja Prades államban kitört tömegpánikban több mint 110 embert, elsősorban nőket és gyerekeket tapostak halálra. Dzsarkhand 255 kilométerre fekszik Bihár állam fővárosától, Patnától délre.