Országszerte Trianon szomorú évfordulójára emlékezett a Jobbik-Konzervatívok

Országszerte Trianon szomorú évfordulójára emlékezett a Jobbik-Konzervatívok

Immár 103 éve, 1920. június 4-én a győztes nagyhatalmak képviselői "Vae victis" alapon döntöttek a történelmi Magyarország feldarabolásáról – írja közleményében az ellenzéki párt. Gyöngyösi Márton pártelnök szerint, ha a múltat nem is tudjuk megváltoztatni, a jövőnk rajtunk múlik.

Az igazságtalan békediktátum több mint 3 millió magyar honfitársunkat gyűrte idegen államok fennhatósága alá – írta Trianon 103. évfordulója alkalmából a Jobbik-Konzervatívok közössége.

Az igazságtalanság mindig igazságtalanság, őseink szenvedése lelkünkben örök fájdalom, országunk kifosztása, hazánk kisemmizése, valamint nemzetünk gátlástalan kirablása több mint száz év elteltével is a magyarság ellen elkövetett történelmi bűn marad!

A párt elnöke rámutatott: a múltat megváltoztatni ugyan nem tudjuk, de a jövőnk rajtunk múlik. Hozzátette: ha viszont csak a múltba nézünk, ha nem teszünk többet a felelőskeresésnél és az önsajnálatnál, akkor a békediktátum következményeit mindennap újra fogjuk élni.

Gondoljunk erre, amikor valaki újra és újra számba veszi, mennyi magyar került 1920-ban idegen uralom alá, de nem érdekli, hogy hányan vándorolnak el az országból ma.

– utalt Gyöngyösi Márton arra, hogy a Magyarországot jelenleg uraló rezsim 13 éve alatt rengeteg magyar kényszerült elhagyni hazánkat.

Szerinte a múlt tragédiája mellett érdemes arra is gondolni, hogy a határon túli "magyar pártok", akik sokszor bekerültek a helyi kormányokba, minisztereket, államtitkárokat és EP-képviselőket adtak, miért nem javítottak a határon túli magyar oktatás helyzetén. A határon túli magyarok szavazati jogát pedig addig senki se vitassa el, míg rengeteg anyaországi magyar külföldi adózással ügyeskedik – tette hozzá.

A Jobbik-Konzervatívok elnöke két nagyon fontos problémára is felhívta a figyelmet:

Gondoljunk erre, amikor valaki sajnálja a kárpátaljaiakat, közben pedig nyíltan annak az orosz megszálló hadseregnek szurkol, amely ellen ők most harcolnak! Gondoljunk erre, amikor magyar emberek egy politikai véleménykülönbség miatt képesek a saját családtagjaikat és barátaikat hazaárulónak nevezni.

Ezzel arra utalt, hogy a Fidesz-kormány Druzsba-díjas külpolitikája és a putyinista propagandát szajkózó, állami média miatt sok Fidesz-szavazó az orosz-ukrán háborúban az agresszor Oroszország pártján áll a megtámadott ukránok helyett. Illetve arra, hogy Orbán Viktor gyűlöletpolitikája ketté szakította az országot: a csendes többségre, akik elégedetlenek a rendszerrel, illetve az agresszív kisebbségre, akik pusztán politikai véleménykülönbség miatt hazaárulónak bélyegzik a többieket.

"A magyar nemzet jövője mindannyiunk kezében van, és mindenki mindennap tehet érte vagy elvehet belőle!"

– hangsúlyozta Gyöngyösi Márton.

A Jobbik-Konzervatívok politikusai az ország különböző pontjain emlékeztek meg a magyarság tragikus évfordulójáról

Z. Kárpát Dániel a budapesti Csillaghegyen tartott koszorúzáson mondott beszédet. Hangsúlyozta, ma sincs mit ünnepelni: "bő egy évtized alatt több mint egymillió magyarral lettünk kevesebben a Kárpát-medencében. Egyetlen út van: biztosítani a szülőföldön való boldogulás lehetőségét, minden magyarnak."

Ander Balázs Zala vármegyében emlékezett. Ő a következő költői kérdést tette fel: "Vajon meg tudjuk-e becsülni, ami az áruló károlyimihályok és linderbélák országvesztése és a győztes nagyhatalmak gyilkos országcsonkítása után a hazából megmaradt? Vajon a mindenkori hatalomnak szüksége van-e magabíró, büszke polgárokra, akik nélkül a legjobb adottságokkal rendelkező ország is gyenge marad?"

Potocskáné Kőrösi Anita a zalaegerszegi országzászlónál helyezett el koszorút a helyi Jobbikkal közösen.

A rákoskeresztúri I. világháborús, hősi emlékműnél tartott koszorúzáson részt vevő Paládi Máté a következőket mondta:

Az igazságtalan békediktátum több mint 3 millió magyar honfitársunkat gyűrte idegen államok fennhatósága alá. Az igazságtalanság mindig igazságtalanság, őseink szenvedése lelkünkben örök fájdalom, országunk kifosztása, hazánk kisemmizése, valamint nemzetünk gátlástalan kirablása több mint száz év elteltével is a magyarság ellen elkövetett történelmi bűn marad!

Lukács László György, a Jobbik-Konzervatívok alelnöke és frakcióvezetője Kisújszálláson helyezett el egy koszorút az igazságtalan békediktátum évfordulóján.

Szarka Dénes, Miskolc jobbikos önkormányzati képviselője a nemzeti összetartozás napján a megemlékezés koszorúit Miskolcon helyezte el.

Berta Krisztián a konzervatív párt nagykanizsai képviselője a városban található Nagy-Magyarország emlékművet koszorúzta meg.

Dudás Róbert a Jobbik gyöngyösi országgyűlési képviselője szerint Trianon nem béke volt, főleg nem igazságos béke, hanem egy aljas békediktátum.

(Címlapkép: Trianon emlékmű, Bátaszék/Wikimedia)