"Szabadság, le a rendőrállammal!" - több ezren tüntettek a tunéziai fővárosban

"Szabadság, le a rendőrállammal!" - több ezren tüntettek a tunéziai fővárosban

Több ezren tüntettek szombaton a tunéziai fővárosban, Tuniszban a legnagyobb szakszervezeti központ (UGTT) felhívására, társadalmi párbeszédet követelve az államfőtől, írja az MTI.

Ez volt az eddigi legnagyobb méretű tiltakozó akció Kaísz Szaid elnök kormányzata ellen.

A tiltakozók egyebek között a "Szabadság, le a rendőrállammal!" és az "Állítsák meg az elszegényedést!" - jelszavakat skandálták.

Az államfőt arra szólítottak fel, hogy fogadja el a társadalmi párbeszédet. Az UGTT vezetője, Nureddin Tabubi elítélte, hogy a közelmúltban őrizetbe vették az államfő több ellenfelét és egy szakszervezeti tagot. "Ellenállunk, hogy megvédjük a szakszervezeti jogainkat, és egyesülünk, mint egy kéz öt ujja" - tette hozzá.

A szervezet vezetője, akit 2015-ben Nobel-békedíjjal tüntették ki a politikai párbeszéd előmozdításáért, elítélte Szaíd elnöktől hallott, a "leszámolásokat követelő és a társadalmat megosztó megjegyzéseket".

Elítélte azt is, hogy az államfő illegális bevándorlás elleni beszédét követően támadásokat követtek el a szubszaharai országokból származó migránsok ellen.

Tabubi teljes mértékben elutasította az alapvető termékekhez jutás (így az üzemanyag- és élelmiszerárak) állami támogatásának megszüntetését, amely a Nemzetközi Valutaalap (IMF) egyik feltétele lenne a pénzügyi támogatásokhoz.

A jelentős államadóssággal küzdő Tunézia közel 2 milliárd dolláros (720 milliárd forintos) támogatásról tárgyal az IMF-fel, de a megbeszélések október közepe óta megrekedtek.