A Tungsramnál is sztrájkra készülnek

A Tungsramnál is sztrájkra készülnek

A Nagykanizsai Fényforrásgyár Demokratikus Szakszervezete és a Tungsram Dolgozók Független Szakszervezete közleményben jelentették be, hogy sztrájkbizottságot alapítanak, mert a magyar tulajdonban lévő gyár felmondta a 2023-ig hatályos Kollektív Szerződés három pontját.

Ennek nyomán, 2022. májusától munkáltatói felmondás esetén - életkortól és a vállalatnál ledolgozott időtől függően - 2-től 8,5 hónapig terjedő mértékben kevesebb összeget kapnának az eddigieknél az érintett dolgozók.

Mindez azért kulcskérdés, mert a munkaviszony megszüntetések folyamatosak a vállalatnál

- hívják fel a kialakult helyzetre a figyelmet a szakszervezetek.

Nem kaptak béremelést, március 10-re határozatlan idejű sztrájkot hirdettek a mozdonyvezetők

Az eredménytelenül lezárult kollektív munkaügyi vita után a Mozdonyvezetők Szakszervezete (MOSZ) Küldöttközgyűlése szerdai ülésén úgy döntött, hogy 2022. március elején határozatlan ideig sztrájkot hirdet a vasúti személy-és áruszállítást érintően, ha addig nem jön létre megállapodás a 2021. évi reálkereset veszteség kompenzálására. A MOSZ tagsága ugyanis nem fogadja el, hogy a 2021.

Az érdekképviseletek arra is rámutatnak, hogy az ország harmadik legnagyobb és 1896-tól működő magyar tulajdonú vállalatának vezetése annak ellenére rúgja ki a munkavállaókat, illetve csorbítja jogaikat, hogy a kormány 2019-ben stratégiai együttműködési megállapodást kötött a Tungsrammal.
A hagyományos világítástechnikai termékek piaca egyre szűkül, így ezek gyártása folyamatosan csökken és idő kérdése, hogy mikor szűnik meg. Mind az öt telephelyet érinti majd, vagyis Budapest mellett Kisvárdát, Hajdúböszörményt, Zalaegerszeget, Nagykanizsát. A felszabaduló létszámot teljes egészében az új és nem lámpagyártással foglalkozó üzletágak várhatóan nem tudják foglalkoztatni.

Sztrájkbizottságot alakítanak a Molnál működő szakszervezetek

Sztrájkbizottságot alakítanak a Mol Nyrt.-nél működő szakszervezetek, mert a munkáltató egyoldalú bérfejlesztést hajt végre, amit a dolgozók nem fogadnak el; a szakszervezetek demonstráció szervezését is megkezdték - közölték az olajipari vállalatnál működő munkavállalói érdekképviseletek kedden az MTI-vel. Az Olajipari Szakszervezet, a Mol Vegyész Szakszervezet és a Mol Bányász Szakszervezet közös közleményében arról számolt be, hogy az elmúlt napokban a Mol Nyrt.

A vállalat vezetése és a két szakszervezet közötti konzultáció nem járt eredménnyel, mivel a szakszervezetek egységes javaslatát a vállalat vezetése nem fogadta el. Emellett a munkavállalók jogos bérelvárása nagyon messze áll a vállalat ajánlatától.

Közleményükben tudatták, hogy a munkabérek a Tungsramnál évek óta jelentősen a piaci átlag alatt vannak, két évvel ezelőtt részben majd a tavalyi évben teljes egészében megszüntették a béren kívüli juttatásokat is.

Folytatódik a polgári engedetlenség: újabb iskolákban tiltakoznak a kormány rendelete ellen

A sztrájkjog gyakorlását csorbító, február 11-én megjelent kormányrendelet ellen tiltakozva újabb iskolák tanárai döntöttek úgy csütörtökön, hogy nem veszik fel a munkát - számol be a Telex.

Frissítés

2022. február 21-én a Tungsram az alábbi közleményt juttatta el szerkesztőségünkhöz:

„A Tungsram három héttel ezelőtt konzultációt kezdeményezett a két dolgozói szakszervezettel arról, hogy felmondana a jelenlegi 43 pontból 3 pontot a kollektív szerződésben, amely pontok a Munka törvénykönyvénél jóval kedvezőbbek voltak.  A 2019-ben megkötött kollektív szerződéssel eddig a Tungsram jelentős többletterheket vállalt. Jelenleg a cég annyit tud vállalni, amennyit a Munka törvénykönyve előír,

A 3 pont felmondását követően a kollektív szerződés további 40 pontja érvényben maradt valamennyi Tungsram dolgozó számára, benne a munkavégzés díjazásáról szóló pontokkal, a pótlékokkal, a jóléti, szociális kedvezményekkel és juttatásokkal együtt, ahogyan eddig.

A vállalat vezetése nehéz szívvel hozta meg döntését, mivel tudjuk, hogy több dolgozónkat negatívan érintheti. Eközben azonban meghallgatjuk, amit a Tungsram dolgozói régóta kérnek, hiszen a vállalat vezetése tudja, hogy az említett gazdasági nehézségek őket is sújtják. Ez utóbbi miatt a Tungsram vissza akarja vezetni a cafeteriát: a továbbiakban erről is egyeztet a szakszervezetekkel a bértárgyalásokon. A minimálbér és a garantált bérminimum emelésével, a béremelési és cafeteriajavaslatunkkal a Tungsramban dolgozó legalacsonyabb keresetűek jövedelme átlagosan 26 százalékkal nőne 2022 folyamán.”