Folytatódik a polgári engedetlenség: újabb iskolákban tiltakoznak a kormány rendelete ellen

Folytatódik a polgári engedetlenség: újabb iskolákban tiltakoznak a kormány rendelete ellen

A sztrájkjog gyakorlását csorbító, február 11-én megjelent kormányrendelet ellen tiltakozva újabb iskolák tanárai döntöttek úgy csütörtökön, hogy nem veszik fel a munkát - számol be a Telex

A polgári engedetlenségi akcióhoz hétfő óta a Kőbányai Szent László Gimnázium 12 pedagógusa, a budapesti Kölcsey Ferenc Gimnázium 17 tanára, majd a budaörsi Illyés Gyula Gimnázium 48 oktatója után ezúttal a budapesti Szerb Antal Gimnázium és a BGSZC Pesterzsébeti Technikum pedagógusai csatlakoztak: a tiltakozásról készült felvételek alapján előbbi intézményből 25, míg utóbbiból 4 fő.

48 pedagógus csatlakozott a kormány sztrájkrendelete elleni akcióhoz

48 pedagógus nem vette fel a munkát szerdán a budaörsi Illyés Gyula Gimnáziumban, hogy egynapos polgári engedetlenséggel tiltakozzanak a kormány pénteki sztrájkrendelete ellen - írja az intézmény egyik oktatójától, Tollner Józseftől kapott értesülése alapján a hvg.hu.

"Szeretnénk, ha a kormány a pénteki kormányrendeletét visszavonná, mert az megfoszt egy fontos érdekérvényesítő eszközünktől" 

- nyilatkozta a lapnak a Szerb Antal Gimnázium egyik tanára, hangsúlyozva, hogy a többi iskola pedagógusához hasonlóan ők is egyénileg döntöttek a kiállás mellett. 

Közleményükben kiemelték, akciójuk nincs összefüggésben a szakszervezetekkel, és nem kötődik politikai pártokhoz sem. Mint írták, kiállásuk oka a társadalmi felelősségvállalás, és hitelességük megőrzése. Hasonlóképp nyilatkozott a BGSZC Pesterzsébeti Technikum egyik tanára is.

Mindeközben délelőtt a Budapest XIV. Kerületi Teleki Blanka Gimnázium is arról adott hírt a közösségi oldalán, hogy részükről 33 dolgozó tagadja meg az oktatási-nevelési munkát a polgári engedetlenség jegyében. Leszögezték, teljes mértékben egyetértenek a Kölcsey Ferenc Gimnázium pedagógusai által kedden megfogalmazott nyilatkozattal.

A kormány nevében reagálva Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a szerdai kormányinfón beszélt arról, hogy megértik a pedagógusok problémáit, szívesen tárgyalnak velük a béremelésről, de azt kérik, hogy tartsák be a jogszabályokat. Szerinte ugyanis a pedagógussztrájk, a polgári engedetlenség nem a megfelelő eszköz, jogellenes cselekedet.