Sztrájkbizottságot alakítanak a Molnál működő szakszervezetek

Sztrájkbizottságot alakítanak a Molnál működő szakszervezetek

Sztrájkbizottságot alakítanak a Mol Nyrt.-nél működő szakszervezetek, mert a munkáltató egyoldalú bérfejlesztést hajt végre, amit a dolgozók nem fogadnak el; a szakszervezetek demonstráció szervezését is megkezdték - közölték az olajipari vállalatnál működő munkavállalói érdekképviseletek kedden az MTI-vel.

Az Olajipari Szakszervezet, a Mol Vegyész Szakszervezet és a Mol Bányász Szakszervezet közös közleményében arról számolt be, hogy az elmúlt napokban a Mol Nyrt. és a szakszervezetek közötti bértárgyalásokat a munkáltató megegyezés nélkül lezárta, és egyoldalú végrehajtást jelentett be, mert ugyan az álláspontok közeledtek, de a munkáltató a szakszervezetek és a dolgozók számára elfogadható mértékű bérfejlesztést ajánlani nem tudott.

Az egyoldalúan végrehajtott bérfejlesztés - a karácsonyi jutalom nagyobb, meghatározott rész alapbéresítésének hatásával együtt - dolgozónként átlagosan 7,1-7,9 százalékos bérnövekedést jelent.

Mindez azonban, figyelembe véve a piaci környezetet, a munkáltató elmúlt évi eredményeit és a munkavállalói felelősségi köröket, a szakszervezetek számára elfogadhatatlan.

A Mol Nyrt. munkavállalói a bérfejlesztés mértékét kevésnek tartják, elosztási rendszerével, a karácsonyi jutalom alapbéresítési szándékával nem értenek egyet.

Az utóbbi időszakban több olyan hír is megjelent, hogy sztrájkba kezdhetnek, illetve munkabeszüntetést hajtanak végre különféle ágazatokban. Eredménytelenül zárult bértárgyalás miatt a múlt héten a Molhoz tartozó tiszaújvárosi kombinátnál is sztrájkbizottság létrehozását helyezték kilátásba az érintett szakszervezetek.