Tüntetni fog a Jobbik az '56-os "vaskefe" eltávolításáért - Tarlós is felszólal?

"Én azt hiszem, hogy az 56-osok nem arra vágynak, hogy egy halom rozsdás ócskavas állítson emléket nekik."

Novák Előd Facebook-oldalán olvasható az elvileg 1956 emlékére a Gyurcsány-kormány idején állított "vaskefeemlékmű" eltávolításáért megszervezésre kerülő (február 25., 17:30) tüntetés ismertetője. A plakát szerint felszólal majd Mészáros István, az Új Magyar Gárda főkapitánya, Murányi Levente '56-os szabadságharcos, a Pesti Srácok Intézet igazgatója, Pörzse Sándor, a Bar!kád főszerkesztője, Tokody Marcell fővárosi közgyűlési képviselő és maga Novák Előd is, a Jobbik alelnöke. Közreműködik majd Dózsa László színművész és az Örökség zenekar is, de ami még érdekesebb, hogy a plakát szerint meghívást kapott Tarlós István is. 

A 2006-os felkelés utáni 10. évben, az ’56-os forradalom 60. évfordulójának emlékévében olyan tüntetést szervezünk,...

Közzétette: Novák Előd – 2016. február 17.

Hogy a főpolgármester ott lesz-e arról, nincs hír, de ha jelenlétével nem is, de támogatói szándéknyilatkozattal mindenképpen támogatnia kellene a rendezvényt, ha következetes szeretne maradni. 2010-es megválasztása előtt ugyanis így fogalmazott:

 "Valószínűleg ki kell cserélni ezt a MÉH-telep funkciójú, emlékműnek csúfolt valamit az 56-osok terén a Városligetben. Én azt hiszem, hogy az 56-osok nem arra vágynak, hogy egy halom rozsdás ócskavas állítson emléket nekik. Azt még a legszabadelvűbb gondolkodás és ízlés mellett is nehéz elfogadtatni bárkivel is, hogy annak a rozsdás ócskavasnak a Dózsa György úton valamiféle művészeti értéke van."

Ennek ellenére az emlékmű még mindig áll, és úgy tűnik, hogy a Városligetet érintő múzeumi negyed építése kapcsán készült tervezet szerint is marad a helyén a vaskefe. Pedig 2011-ben még Szőcs Géza kulturális államtitkár is arról beszélt, hogy az emlékmű "szerencsétlen helyen és alakzatban" valósult meg, ezért azt tartaná helyesnek, ha az a Szoborparkba vagy a tököli, volt szovjet laktanya területére kerülne át.

A Jobbik szerint is jobb lenne, ha a Szoborparkba kerülne, amit a nemzeti néppárt azzal is indokol, hogy a vaskefe nemcsak csúnya, de az '56-osok szerint is méltatlan. Wittner Máriát idézve:

"Láttam egyszer egy képet a munkásőrök gyakorlatozásáról, ahol ék alakban felfejlődve készültek a támadáshoz. Valójában tehát nem kérdés, hogy kinek készül az emlékmű. Lehet, hogy 56-nak, de nem a forradalmároknak, hanem a forradalom okán felállított munkásőrségnek.”

Így avatta fel a rendszerváltás óta eltelt időszak legkártékonyabb miniszterelnöke

Az emlékmű a budapestiek szemében sem éppen örvend túl nagy népszerűségnek. Erről ezernyi hozzászólás található a neten is, közülük az egyik gyöngyszem kiválóan foglalja össze az esztétikai értékét:

"Meglátszik azért hogy az 'utódpártnak' is annyi esztétikai érzéke van mint a világszép lakótelepeinket építtető elődjének." 

[[nid:181147]]

Arról pedig, hogy jelenleg milyen állapotok uralkodnak a téren és az emlékmű körül, arról fotósunk, Béli Balázs képei tanúskodnak.