Tüntetőkre nyitottak tüzet a hatóságok Pakisztánban

A tüntetők beszámolója szerint egy félkatonai szervezet tagjai, az úgynevezett rangerek nyitottak tüzet a tüntetőkre, miután a rendvédelmi szervek megpróbálták útjukat állni a karacsi repülőtér felé. Kórházi források szerint legalább nyolcan megsérültek.

"Nem figyelmeztettek, hogy erőszakot fognak alkalmazni. Elfogadhatatlan, hogy a tömegbe lőttek" - magyarázta Szuheil Beludzs, a PIA-nál működő egyik érdekképviselet elnöke.

A szakszervezeti vezető elmondása szerint a rendőrök gumibotokkal, vízágyúval és könnygázzal próbálták meg feloszlatni a tüntetőket. Hozzátette, mindkét halálos áldozat a PIA alkalmazottja. Ezt a város egyik kórházának egészségügyi tisztviselője is megerősítette, miután a létesítményben meghalt egy lőtt sebbel kezelt férfi, s később egy másik férfi holttestét is bevitték boncolásra.  

A félkatonai szervezet és a rendőrség is tagadja, hogy tüzet nyitottak volna a tiltakozókra. Egy magas rangú rendőrtiszt ugyanakkor elmondta: találtak hüvelyeket, amelyeket meg fognak vizsgálni, hogy kiderítsék, milyen fegyverből lőttek a tüntetőkre.

Az erőszak azután robbant ki a tiltakozók és a hatóságok között, hogy a PIA dolgozók szakszervezete bejelentette, törli a karacsi nemzetközi repülőterén a járatokat, hogy ezzel gyakoroljon nyomást a kormányra. A PIA szóvivője közölte, lépéseket tettek annak érdekében, hogy a légi forgalom zavartalan maradjon.

Az egykor az ország büszkeségének számító PIA mostanra csak veszteséget termel, sok repülőgépét szét kellett szedni, hogy a többi repülni tudjon, s rendszeresen kényszerül arra, hogy járatokat töröljön. A kormány igyekszik eloszlatni azokat a félelmeket, hogy a tervezett magánosítás tömeges leépítésekkel fog járni, de nem sikerült teljes mértékben megszüntetni az emiatti aggodalmakat és tiltakozásokat.

A kormány részvétét fejezte ki a halottak családjainak, ugyanakkor óva intett a további megmozdulásoktól. A kormány hétfőn gyakorlatilag rendeletben tiltotta meg a PIA alkalmazottainak, hogy sztrájkoljanak, a pakisztáni belügyminisztérium pedig úgy fogalmazott: "szörnyű dolog" a tiltakozások ürügyén megzavarni a közrendet és akadályozni az utasforgalmat.